Opoziţia de la Chişinău a boicotat şedinţa Parlamentului cerând anularea legilor asumate de Guvern

Parlamentul nu poate fi deconectat după bunul plac al lui Dodon care încearcă să închidă gura deputaţilor sau să facă această instituţie nefuncţională, afirmă deputatul PAS Igor Grosu.
Parlamentul R. Moldova
Parlamentul R. Moldova (parlament.md)

Şedinţa Parlamentului de la Chişinău din 2 iulie, a fost suspendată din lipsă de cvorum. În sală au fost prezenţi doar 49 de deputaţi de la PSRM şi PDM iar Opoziţia a boicotat şedinţa, considerând un abuz decizia Guvernului Chicu de a-şi asuma răspunderea şi a cere un vot de încredere, pe 4 proiecte legislative.

Asumarea răspunderii de către Guvernul Chicu conţine elemente ale uzurpării puterii în stat, a declarat Alexandr Slusari, menţionând că Guvernul aservit lui Dodon procedează într-o manieră ticăloasă, cu sfidarea crasă a puterii legislative şi cu discreditarea parlamentarismului.

„Parlamentul este nefuncţional sau se află cumva în vacanţă? Majoritatea deputaţilor nu doresc să majoreze salariile medicilor? A refuzat cineva din Legislativ să examineze rectificarea bugetului?

Platforma DA se va opune cu vehemenţă acestui atac anti-parlamentar. În timpul cel mai apropiat vom înainta moţiunea de cenzură împotriva staff-ului electoral al lui Dodon, ascuns sub paravanul Executivului Chicu”, a adăugat vicepreşedintele Parlamentului.

Prim-vicepreşedintele PAS, deputatul Igor Grosu a atenţionat deputaţii PSRM-PDM că Parlamentul nu poate fi deconectat după bunul plac al lui Dodon care încearcă să închidă gura deputaţilor sau să facă această instituţie nefuncţională. „Aţi călcat cu stângul când aţi mers cu aceste asumări de Guvern fără a veni în Parlament şi a parcurge nişte proceduri democratice.”

Executivul de la Chişinău şi-a asumat miercuri, răspunderea pentru modificarea Legii bugetului 2020 care presupune majorarea cheltuielilor bugetare cu aproape 1,3 miliarde de lei şi a veniturilor cu doar aproximativ 50 de milioane de lei deficitul bugetar crescând cu peste 1,2 miliarde de lei. Alte amendamente ţin de majorarea salariilor medicilor şi acordarea indemnizaţiei unice persoanelor cu venituri mici.

Guvernul a recurs la procedura de asumare a răspunderii în condiţiile în care coaliţia PSRM-PDM a pierdut majoritatea parlamentară. Zinaida Greceanîi a anunţat că următoarea şedinţă a Parlamentului va fi convocată vineri.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe