Opinii: Reţinerile de la primăria Chişinău - testul lui Plahotniuc pentru Ghimpu

Liderul PL, Mihai Ghimpu s-a arătat împotriva votului uninominal propus de Plahotniuc, încă de la început, iar acum la Primăria Chişinău au loc descinderi, fiind reţinute mai multe persoane, inclusiv viceprimarul. Unii politicieni şi acţivişti civici consideră că scenariul i-ar aparţine lui Plahotniuc.
Viceprimarul, Nistor Grozavu reţinut de ofiţerii CNA
Viceprimarul, Nistor Grozavu reţinut de ofiţerii CNA (moldova24.info)

După descinderile ofiţerilor Centrului Naţional Anticorupţie (CNA), de marţi, de la Primăria municipiului Chişinău, privind depăşirea atribuţiilor de serviciu pe cazul înfiinţării parcărilor cu plată în Capitală, tot mai multe voci menţionează că ar fi o acţiune „cu permisiunea lui Plahotniuc” pentru a-l şantaja pe liderul Partidului Liberal, Mihai Ghimpu. În opinia vicepreşedintelui Platformei Demnitate şi Adevăr, Alexandru Slusari, reţinerile oficialilor din cadrul Primăriei ar fi un scenariu pus la cale de liderul PD, Vladimir Plahotniuc, în încercarea de a forţa mâna liberalilor să voteze pentru schimbarea sistemului electoral.

Astfel, prin intermediul acestor reţineri, Plahotniuc i-ar testa pe Mihai Ghimpu (unchiul primarului Capitalei, Dorin Chirtoacă – n.r.) şi pe Igor Dodon, încercând să afle cine va fi mai docil în continuare, consideră Slusari. Cu toate că Dodon s-ar împotrivi votului uninominal, venind cu propunerea de trecere la sistemul mixt, se crede că acesta ar fi, de fapt, colacul de salvare oferit partidului condus de Vlad Plahotniuc.

„Ghimpu, din contră, se opune deocamdată sistemului electoral propus de coordonatorul mafiei. Pentru asta el acum este pedepsit, iar Dodon - stimulat. Toată primăria în frunte cu Chirtoacă putea fi arestată încă acum câţiva ani pentru toate schemele frauduloase care au cuprins capitala. Însă, lovitura se dă acum. Plahotniuc achită parţial poliţa lui Dodon pentru mixt”, a afirmat Alexandru Slusari, potrivit jurnal.md.

Acesta consideră că, decizia pe care o va lua liderul PL în ceea ce priveşte modificarea sistemului electoral, indiferent care va fi – uninominal sau mixt, va determina dacă urmează arestarea primarului Dorin Chirtoacă şi declanşarea alegerilor anticipate în capitală.

„Lovitura încă nu este mortală. Mai departe, Plahotniuc aşteaptă disciplină de la Ghimpu. Votează liberalii sistemul propus din GBS, atunci Chirtoacă mai rămâne primar până la următoarea răscruce politică, iar Dodon din nou poate doar visa la primăria Chişinău. În caz contrar, Chirtoacă va fi arestat şi vor fi declanşate alegeri anticipate în capitală. Marea majoritate a locuitorilor municipiului demult sunt obosiţi de actualul primar”, a menţionat Slusari.

Activistul civic Valeriu Paşa a precizat, în cadrul emisiunii „Ora expertizei” de la Jurnal TV, că „trebuie să fie clar că această descindere ca şi orice operaţiune asupra unor funcţionari de nivel înalt se face numai cu permisiunea dlui Plahotniuc, nu o face CNA de capul lor. Dacă ei ar avea permisiunea să acţioneze liber, eu cred că Primăria municipiului Chişinău demult s-ar fi lovit de problema că nu mai are şefi”, întrucât cei de la CNA ar fi avut suficiente dovezi pentru aceste reţineri încă acum un an, dar nu aveau permisiunea necesară.

„Azi vedem o etapă, eu sper să fie o lecţie pentru toţi care vor încerca să meargă împotriva comunităţii şi a oamenilor. Ceea ce vedem astăzi este un rezultat la ceea ce spuneam demult, lipsa de transparenţă în primărie, licitaţii pe sub masă”, a specificat liderul PPEM în Consiliul Municipal Chişinău, Ruslan Codreanu.

Totodată, Valeriu Paşa a ţinut să mai precizeze că această schemă cu parcările, încă de la etapa de pregătire a ei, ar fi fost cea mai impertinentă tentativă de a fura bani de la cetăţeni. Mai mult decât atât, în opinia activistului civic, viceprimarul Nistor Grozavu care se află la primărie de 10 ani, ar fi trebuit să plece singur.

„De 10 ani Chişinăul vuieşte de corupţia dlui Grozavu, iar acesta este doar un caz. Problema mare este de domeniul construcţiilor. Dl Grozavu semnează fiecare autorizaţie de construcţie, degrabă nu vor mai exista trotuare, vor fi doar construcţii şi totul cu semnătura dlui Grozavu, ar fi naiv să credem că lucrurile acestea se fac fără componentă de corupţie”, a adăugat Paşa.

Amintim că marţi, 25 aprilie, au fost reţinute şapte persoane, de către Centrul Naţional Anticorupţie (CNA) şi procurori într-un dosar de corupţie ce vizează selectarea companiilor care urmau să se ocupe de amenajarea parcărilor cu plată din municipiul Chişinău. Reţinerile au avut loc după efectuarea unor percheziţii la primărie şi domiciliul celor vizaţi. Printre persoanele reţinute se află şi viceprimarul municipiului Chişinău, Nistor Grozavu care a semnat contractul între Primăria Chişinău şi compania câştigătoare fără acordul Consiliului Municipal Chişinău.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe