Opinie: Rezoluţia RM adresată ONU privind retragerea trupelor străine, scrisă ca să nu supere Rusia

Rezoluţia depusă de autorităţile Republicii Moldova la ONU nu atinge deloc Rusia, deoarece nu conţine termene concrete de îndeplinire şi nu cere retragerea totală a trupelor ruse din Transnistria, inclusiv a celor de pacificare, afirmă Vlad Lupan.
Militari ruşi în Transnistria
Militari ruşi în Transnistria (novostipmr.com)

Fostul ambasador moldovean la ONU Vlad Lupan susţine că rezoluţia privind retragerea completă a trupelor străine de pe teritoriul Republicii Moldova, ce ar putea fi examinată de ONU la 22 iunie, ar fi fost scrisă ca să nu supere Rusia. În opinia acestuia, pentru a fi utilă cu adevărat, rezoluţia trebuia să conţină un termen concret la care se solicită retragerea trupelor ruse, precum şi o cerere expresă de înlocuire a misiunii actuale de pacificatori din Transnistria cu una civilă internaţională.

”Mai mult de atât, pe mine mă interesează de ce Republica Moldova în primul rând nu s-a adresat la Consiliul de Securitate atunci când a văzut că Federaţia Rusă împreună cu militarii separatişti fac exerciţii militare pe teritoriul ţării. Asta a fost procedura pe care a utilizat-o, de altfel, şi Ucraina anterior”, a adăugat Vlad Lupan, citat de Radio Europa Liberă.

Fostul reprezentant moldovean la ONU a atenţionat că rezoluţia depusă de autorităţile moldovene la ONU nu atinge deloc Federaţia Rusă. ”Republica Moldova ar fi trebuit să includă un termen limită agreat de către Federaţia Rusă anterior din punct de vedere tehnic pentru a pune presiune asupra Federaţiei Ruse în ce priveşte termenul concret de retragere.”

O altă omisiune îngrijorătoare despre care vorbeşte Vlad Lupan este că oficialii moldoveni nu cer şi schimbarea operaţiunii ruse de menţinere a păcii pe o misiune internaţională.Grupul Operativ al Trupelor Ruse (GOTR) din R. Moldova şi este acel contingent militar, care participă în aşa-numita „operaţiune de menţinere a păcii”. (...) Restul GOTR o să rămână şi cei care de fapt au promovat acest conflict rămân să continue să-l protejeze. De fapt, cerem retragerea deplină, dar nu deplină.”

Cu prezenţa termenelor într-o asemenea rezoluţie, concluzionează fostul ambasador moldovean la ONU, poţi să ceri de la partenerii tăi să pună presiune asupra Federaţiei Ruse. Fără un termen limită, însă se va continua aşa cum a fost până acum, adică fără niciun progres.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe