Opinie: Dodon - răul întruchipat pentru electoratul proeuropean

În Parlament se pregăteşte modificarea Codului penal pentru a-l trage la răspundere pe Igor Dodon pentru încălcarea prevederilor Constituţiei, afirmă deputatul PD, Sergiu Sîrbu.
Igor Dodon preşedintele R. Moldova
Igor Dodon preşedintele R. Moldova (facebook.com/dodon igor)

Analistul politic şi editorialistul Petru Bogatu constată că dacă Preşedintele Republicii Moldova nu poate fi tras la răspundere, atunci Igor Dodon ar fi mai presus de lege. ”Se transformă într-un fel de şaman din junglă care taie într-o veselie capetele supuşilor fără ca aceştia să aibă posibilitatea să atenteze la scalpul său.”

Concluzia analistului vine după ce în timpul şedinţei de vineri a Curţii Constituţionale Moldovei (CCM), prin care şeful statului a fost suspendat din funcţie pentru a treia oară, preşedintele CCM Tudor Panţâru, a atenţionat într-un dialog cu Sergiu Sîrbu (autorul sesizării) că în Republica Moldova nu există un mecanism legal pentru punerea în aplicare a prevederilor constituţionale privind suspendarea sau tragerea la răspundere penală a preşedintelui deşi Curtea a remis o solicitare Parlamentului în acest sens.

”În Parlament există un proiect de lege care se referă la modificarea Codului penal. Consider că deputaţii trebuie să analizeze cât mai urgent şi atent acest proiect”, a răspuns Sergiu Sârbu.

În opinia analistului, situaţia creată momentan în R. Moldova ar fi ca şi cum legislaţia ar cataloga pedofilia sau omuciderea drept crime grave, dar ar uita să prevadă şi nişte sancţiuni concrete pentru comiterea lor.

”Bănuiesc că unora le convine această carenţă din legislaţie şi ei trag de timp pentru a amâna corectarea ei. Pentru că, oricum ai da, Dodon este răul întruchipat pentru electoratul proeuropean, iar ilegalităţile şi giumbuşlucurile lui servesc de minune la mobilizarea oamenilor de bună credinţă”, a conchis Petru Bogatu.