Operaţiunile de căutare a avionului malaezian MH370 au fost abandonate

După aproape 3 ani, operaţiunile de căutare a avionului dispărut al companiei aeriene Malaysia Airlines (zborul MH370) au fost oprite. Echipele din Australia, Malaezia şi China şi-au finalizat căutările la mare adâncime în Oceanul Indian fără a găsi vreo urmă a avionului.
Avion al companiei aeriene Malaysia Airlines.
Avion al companiei aeriene Malaysia Airlines. (Captură Foto)

Centrul comun de coordonare a operaţiunilor de căutare, cu sediul în Australia, a confirmat marţi că operaţiunile de căutare a avionului malaezian de pasageri dispărut au fost oficial oprite.

“În ciuda tuturor eforturilor depuse, folosind cele mai bune metode ştiinţifice avute la dispoziţie, o tehnologie de ultimă oră, precum şi sfaturile specialiştilor cu mare experienţă şi care sunt cei mai buni în domeniul lor de activitate, din păcate, nu am reuşit să localizăm avionul”, a susţinut centrul într-o declaraţie. “În mod corespunzător, căutările subacvatice pentru zborul MH370 au fost oprite”.

Echipele au cercetat o suprafaţă de 120.000 de km pătraţi timp de aproape trei ani, cheltuind 160 milioane de dolari (150 milioane de euro).

Zborul MH370 al companiei Malaysian Airlines, cu 239 de persoane la bord, a dispărut în timpul unui zbor de la Kuala Lumpur spre Beijing în 8 martie 2014.

Malaezia, China şi Australia, care au desfăşurat operaţiuni comune de căutare, au căzut de acord anterior să îşi suspende activităţile dacă, după verificarea întregii zone, nu va fi zărit avionul sau nu vor exista noi dovezi că acesta a căzut în zonă.

Trei bucăţi mari din avion au ajuns pe plajele din Mauritius, pe insula Reunion şi pe o insulă mică în largul coastei Tanzaniei în ultimii doi ani. Fragmente mai mici, descoperite pe plajele africane estice, sunt de asemenea suspectate ca aparţinând avionului malaezian.

Dar guvernele australian şi malaezian au respins o recomandare pentru desfăşurarea de căutări într-o zonă situată direct la nord de zona actuală de căutare, susţinând că analizele desfăşurate de experţi nu sunt suficient de precise pentru a justifica costurile.

Ca răspuns la suspendarea de marţi a operaţiunilor de căutare, un grup de susţinere a rudelor pasagerilor zborului MH370, numit Voice 370, a insistat că noua zonă trebuie să fie cercetată.

“Din punctul nostru de vedere, extinderea căutărilor la noua zonă definită de experţi este o sarcină obligatorie care îi vizează pe călătorii care zboară cu avionul şi este în interesul siguranţei aviaţiei”, a precizat Voice 370 într-o declaraţie.

“Pur şi simplu, nu este permis ca avioanele comerciale să dispară fără nicio urmă”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe