Operaţiunea "montarea gazonului pe spaţiile verzi": USR, nemulţumit de manevrele primarului PSD din Sectorul 1

Daniel Tudorache
Daniel Tudorache (Florin Chirila/Epoch Times)

Pentru Primăria Sector 1, condusă de social-democratul Daniel Tudorache, mai profitabil decât înlocuirea bordurilor a devenit montarea gazonului pe spaţiile verzi, a tras un semnal de alarmă Uniunea Salvaţi România, potrivit unui comunicat remis Epoch Times.

USR Sector 1 a analizat contractele ADP Sector 1, referitoare la spaţiile verzi ale Sectorului 1, şi a constatat că:

- În anul 2018, ADP Sector 1 a contractat peste 1 milion de metri pătraţi de gazon, adică echivalentul a peste 160 de terenuri de fotbal. Angajarea cheltuielii s-a făcut la nu mai puţin de 50 milioane lei, bani cheltuiţi nu numai pentru cumpărare, dar şi pentru montarea, tunderea şi întreţinerea gazonului. Acest lucru s-a făcut la preţuri variind de la un furnizor la altul, uneori spre dublu, între 22 lei/mp şi 40 lei/mp.

- Calitatea adesea îndoielinică a gazonului a dus la uscarea lui imediat după montare pe porţiuni întinse de spaţii verzi.

- Terenul pe care a fost plantat nu a fost pregătit corespunzător, acesta fiind un alt motiv care a dus la degradarea lui rapidă. Lipsa sistemului de irigaţii în majoritatea spaţiilor verzi şi neudarea lui a făcut ca iarba să se ofilească chiar înainte de a creşte, astfel că operaţiunile de tundere au devenit inutile, fiind în schimb necesară înlocuirea lui.

În concluzie, USR susţine că, în afara cantităţii exagerate de gazon contractat, la un preţ discutabil, cetăţenii Sectorului 1 şi ai Bucureştiului nici măcar nu beneficiază de spaţii verzi sănătoase, înierbate, care să reducă starea de disconfort a verilor caniculare.

"USR susţine înverzirea Sectorului 1, ca un factor determinant în stoparea poluării şi creşterea stării de bine a cetăţenilor, dar acest lucru trebuie realizat cu adevărat, profesionist şi la preţul corect. Pe de altă parte, amintim primarului Daniel Tudorache, că mai sunt 50 de străzi din sectorul condus de domnia sa, care nu au fost niciodată asfaltate", se mai precizează în comunicatul citat.