Operaţiunea "Eliminăm Guvernarea prin OUG": România s-a aflat în situaţie de urgenţă 2-3 zile pe săptămână

Introducerea controlului constituţional pentru Ordonanţele de Urgenţă şi introducerea votului electronic pentru românii din străinătate sunt o prioritate pentru PNL, care va depune proiecte legislative în acest sens, a anunţat liderul deputaţilor PNL, Raluca Turcan.
Viorica Dancila
Viorica Dancila (Florin Chirila/Epoch Times)

Liderul deputaţilor PNL, Raluca Turcan, a transmis joi, în cadrul unui comunicat de presă, că partidul său va depune două iniţiative legislative foarte importante - introducerea controlului constituţional pentru Ordonanţele de Urgenţă înainte de a intra în vigoare şi introducerea votului electronic pentru românii din străinătate.

"În ultimii 29 de ani, toate guvernele României au abuzat de Ordonanţe de Urgenţă. Practic, una din trei legi în vigoare este o Ordonanţă sau Ordonanţă de Urgenţă. Parlamentului i-a fost îngrădit rolul de legiferare, iar România pare că s-a aflat în ”situaţie extraordinară, de urgenţă” 2-3 zile pe săptămână. Din păcate, de cele mai multe ori, aceste ”situaţii extraordinare” au fost abuzuri grosolane ale Guvernului şi au fost folosite doar pentru a ocoli Parlamentul. Prin urmare, PNL propune ca toate Ordonanţele de Urgenţă să fie supuse unui control de constituţionalitate asupra motivelor care justifică urgenţele acestora! Controlul de constituţionalitate trebuie să fie făcut din oficiu, după adoptare şi înaintea înregistrării la Camera competentă a Parlamentului şi până în momentul publicării în Monitorul Oficial", a declarat Raluca Turcan.

Fosta şefă PNL a afirmat, de asemenea, că PNL pune pe masa majorităţii PSD-ALDE o soluţie pentru ca 5 milioane de români din afara graniţelor să nu mai fie discriminaţi la viitoarele alegeri, în contextul în care Constituţia României garantează tuturor cetăţenilor dreptul la vot.

"La ultimele alegeri votul nu a fost nici gratuit, nici garantat; Cu ce s-au confruntat românii din diaspora: supraaglomerările din jurul secţiilor de votare, au parcurs sute de kilometri până la cea mai apropiată secţie de votare, scoteau sume enorme din buzunar pentru a ajunge la secţia de votare, erau nevoiţi să piardă ore în şir pentru a intra în cabina de vot, suspiciuni de fraudă electorală din cauză că s-a votat prea repede sau prea încet etc. Astfel, PNL propune ca la alegerile pentru Parlamentul European, la alegerile pentru Preşedintele României sau pentru deputaţi şi senatori, pe lângă votul prin corespondenţă să se aplice şi votul electronic", a precizat Raluca Turcan.

Potrivit liderului PNL, votul electronic este unul mai ieftin şi la fel de sigur ca cel prin corespondenţă.

"Tot mai mulţi dintre noi ne plătim taxele online, facem cumpărături şi transferuri de bani prin internet banking, ne încredinţăm economiile unor aplicaţii online. De ce nu am accepta să acordăm mai multă încredere unei aplicaţii E-VOT, cel puţin pentru românii stabiliţi în afara graniţelor?!", a conchis Raluca Turcan.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne