Operaţionalizarea Parchetului European în România. Birchall acuză presiuni şi ameninţări

Ana Birchall
Ana Birchall (Ana Birchall)

Ana Birchall afirmă, pe Facebook, că a fost supusă la presiuni şi chiar ameninţări pentru deciziile pe care le-a luat în calitate de ministru al Justiţiei în legătură cu operaţionalizarea, în România, a Parchetului European.

Postarea Anei Birchall vine în contextul în care Ministerul Justiţiei a lansat în dezbatere publică un proiect de lege privind operaţionalizarea în România a Parchetului European. Totodată, Birchall îşi exprimă speranţa că proiectul va fi adoptat în Parlament în procedură de urgenţă!

Redăm postarea fostului ministru:

"Zilele acestea Ministerul Justiţiei a lansat în dezbatere publică un proiect de lege extrem de important privind operaţionalizarea în România a Parchetului European, un proiect de lege rezultat din deciziile asumate la începutul mandatului meu de ministru al justiţiei în ciuda presiunilor la care începusem să fiu supusă, inclusiv 'ameninţările' cu remanierea!

Astfel, în luna iunie 2019 prin ordin de ministru am constituit, în cadrul Ministerului Justiţiei, un grup de lucru interinstituţional, la care au fost invitaţi să participe reprezentanţi ai următoarelor instituţii: Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PÎCCJ), Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA), Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), Departamentul pentru Luptă Antifraudă (DLAF). Grupul de lucru sus-menţionat a analizat, din perspectiva legislativă, dar şi instituţională, naţională şi europeană, textele din Regulament, în vederea identificării măsurilor legislative necesare menite să asigure aplicarea Regulamentului în România. În cadrul analizei efectuate, textele din Regulament au fost grupate pe problematici, rezultând trei mari domenii asupra cărora au avut loc analize aprofundate, şi anume:

a. aspecte privind statutul şi salarizarea procurorilor europeni delegaţi;
b. norme de procedură – inclusiv din perspectivă internaţională;
c. aspecte privind protecţia datelor cu caracter personal.

În urma analizei grupului de lucru, a rezultat atât necesitatea unor intervenţii legislative de sine stătătoare, cât şi de completare a Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală, dar şi de modificare a unor legi speciale care privesc autorităţile cu competenţe în gestionarea fondurilor europene, toate grupate în cadrul prezentului proiect de lege. Perioada de dezbatere publică se încheie pe 14 iunie urmând ca forma finală a proiectului de lege să meargă în Parlament spre adoptare. Sper ca în Parlament să fie adoptat în procedură de urgenţă! Felicitări şi mulţumiri profesioniştilor care au lucrat şi contribuit la acest proiect de lege extrem de important inclusiv pentru combaterea corupţiei!".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne