OPEC, Rusia şi alţi producători iau în considerare prelungirea perioadei de limitare a producţiei petroliere

După o întâlnire în Kuweit, OPEC şi alţi câţiva producători de petrol care nu fac parte din această organizaţie au convenit să evalueze dacă acordul pentru reducerea producţiei de ţiţei ar trebui să fie prelungit cu şase luni.
(Captură Foto)

Potrivit unei declaraţii publicate duminică, un comitet comun a cerut secretariatului OPEC să evalueze condiţiile de piaţă şi să raporteze în aprilie dacă reducerile voluntare ale producţiei petroliere ar trebui prelungite.

OPEC şi alţi 11 producători de petrol importanţi, inclusiv Rusia, au căzut de acord în decembrie 2016 să reducă producţia combinată de petrol cu aproximativ 1,8 milioane de barili pe zi în primele şase luni ale acestui an, cu speranţa că această măsură va duce la creşterea preţurilor globale la ţiţei.

Analiştii au precizat că neluarea unei decizii privind prelungirea perioadei de reducere a producţiei petroliere ar putea forţa o scădere suplimentară a preţurilor la petrol.

Ministrul rus al Energiei, Aleksandr Novak, a declarat că este prea devreme să se afirme dacă va avea loc prelungirea termenului, adăugând că acordul funcţionează bine şi că participanţii sunt dedicaţi 100% acestei acţiuni.

Preţurile la petrol ajunseseră la peste 100 de dolari pe baril la mijlocul anului 2014, înainte să scadă la sub 30 de dolari pe baril la începutul anului trecut.

După acordul din decembrie între OPEC şi alţi câtiva producători influenţi, preţurile la petrol au crescut la aproximativ 50 de dolari pe baril, iar acum este de aproximativ 48 de dolari.

SUA nu face parte din acest acord.