OPEC propune o alianţă oficială cu Rusia cu privire la producţia petrolieră

(Getty Images)

Având în vedere că Statele Unite şi-au întărit noua poziţie de cel mai mare producător de petrol din lume datorită şisturilor bituminoase, iar preşedintele american Donald Trump exercită presiune asupra Arabiei Saudite să scadă preţurile la petrol, publicaţia americană Wall Street Journal a raportat că Riadul şi aliaţii săi din Golf din cadrul Organizaţiei Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) au propus o alianţă oficială cu un grup de 10 naţiuni producătoare de petrol conduse de Rusia – o alianţă care va transforma “cartelul” (care în prezent suferă de pe urma speculaţiilor care şi-au pierdut relevanţa după ce Qatarul a anunţat că intenţionează să iasă din OPEC), potrivit site-ului de ştiri Zero Hedge.

Propunerea va oficializa relaţiile dintre câţiva membri ai OPEC şi grupul condus de Moscova, care include foste republici sovietice şi alte ţări. Cele două grupuri au conlucrat tot mai intens în ultimii ani, inclusiv în decembrie 2018 când au încheiat un acord privind reducerea producţiei petroliere.

Totuşi, Iranul şi unii dintre aliaţii săi din cartel s-au opus unui parteneriat mai strâns, temându-se că ar putea duce la situaţia în care Arabia Saudită şi Rusia să domine organizaţia, potrivit unor oficiali ai cartelului. Riadul şi Moscova sunt principalii exportatori de petrol ai lumii.

Ţinând cont că saudiţii au nevoie ca preţul petrolului să revină la 80 de dolari pe baril pentru a-şi echilibra bugetul naţional, potenţiala alianţă va fi probabil folosită pentru ca Riadul şi Moscova să îşi atingă obiectivul creşterii preţurilor. Pentru a obţine creşterea preţurilor, cele două ţări au nevoie de o autoritate mai mare în faţa SUA.

Desigur, nu este vorba de un nivelul de colaborare fără precedent între producătorii OPEC şi non-OPEC. Cele două grupuri au început să lucreze tot mai mult în ultimii ani. Recent, în decembrie 2018, cei 14 membri ai OPEC şi cei 10 membri ai blocului condus de Rusia au încheiat un acord pentru reducerea producţiei cu scopul de a creşte preţurile globale la petrol după ce acestea au pierdut mai mult de o treime din valoare în luna octombrie.

Potrivit Wall Street Journal, după ce va fi oficializat, acordul – care va funcţiona precum un aranjament fără caracter obligatoriu – nu va fi prea diferit de procesul care a dus la acordul din luna decembrie, care prevede reducerea producţiei de petrol cu o cantitate combinată de 1,2 milioane de barili pe zi.

La acea vreme, cele două grupuri au amânat o decizie finală privind natura cooperării lor viitoare. Grupurile au colaborat pentru prima dată la sfârşitul lui 2016 pentru a ajuta creşterea preţurilor la petrol după o prăbuşire de doi ani. A fost prima alianţă solidă a Rusiei cu cartelul în câteva decenii.

Pe baza noii propuneri, OPEC va continua să desfăşoare întâlniri regulate pentru a conveni cu grupul condus de Rusia cu privire la monitorizarea implementării producţiei, au declarat oficiali OPEC. De asemenea, potrivit documentului provizoriu al propunerii, alianţa ar putea dura până la 3 ani şi nu ar avea caracter obligatoriu, conform unuia dintre oficialii OPEC.

Participanţii vor trebui în continuare să îşi rezolve diferendele, a precizat un alt oficial OPEC. Primul oficial al cartelului a susţinut că părţile probabil vor ajunge la un anumit aranjament deoarece preţurile s-ar putea prăbuşi dacă nu se ajunge la un acord.

Dar un pact mai oficial – dar totuşi fără a avea caracter obligatoriu – ar avea de înfruntat o serie de piedici din partea unor membri ai OPEC, deoarece unii membri ai noului pact trebuie să supună votului parlamentului lor această problemă. La rândul său, Iranul doreşte ca orice relaţie cu producători din afara OPEC să rămână cât mai relaxată posibil. Ideal, Teheranul ar dori ca grupul extins să se întâlnească cât mai rar posibil – doar când o criză pe piaţă impune acest lucru – şi ar dori, de asemenea, ca toţi membrii OPEC şi non-OPEC să participe la aceeaşi întâlnire. Oman, însă ar dori să limiteze numărul întâlnirilor cu membrii non-OPEC.

Membrii OPEC şi Rusia urmează să dezbată propunerea în Viena la o întâlnire care va avea loc în săptămâna care începe cu 18 februarie. În cazul în care OPEC şi membrii săi ocazional agitaţi decid să încerce această colaborare cu scopul de a combate politicile externe ale lui Trump, ar fi posibil ca preţurile la petrol să se prăbuşească, ca şi în trimestrul patru al anului trecut.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe