ONU va investiga situaţia drepturilor omului din Arabia Saudită

Riadul se confruntă cu un val de condamnări internaţionale pentru aparentul rol în asasinarea jurnalistului Jamal Khashoggi şi implicarea în războiul din Yemen. Marea Britanie şi SUA elaborează o rezoluţie comună pentru încetarea ostilităţilor.
Jurnalistul saudit Jamal Khashoggi
Jurnalistul saudit Jamal Khashoggi (Captură Foto)

Consiliul ONU pentru Drepturile Omului va dezbate luni situaţia jalnică a drepturilor omului din Arabia Saudită după uciderea jurnalistului Jamal Khashoggi, potrivit Deutsche Welle.

Aşa-numita evaluare periodică universală, un proces obligatoriu ce are loc la 4 ani, se va concentra şi pe rolului saudiţilor în războiul şi criza umanitară cruntă din Yemen.

Între timp, ministrul britanic de Externe, Jeremy Hunt, a afirmat că va face lobby în faţa Consiliului de Securitate al ONU pentru a găsi o soluţie politică la ostilităţile ce durează de patru ani în Yemen.

Cel puţin 10.000 de persoane au fost ucise Yemen ca urmare a conflictului dintre coaliţia susţinută de Riad şi rebelii Houthi susţinuţi de Iran. De asemenea, jumătate din cetăţenii ţării suportă o înfometare iminentă.

Anunţul lui Hunt a fost făcut după ce Washingtonul, care a susţinut de mult timp Arabia Saudită, i-a cerut acesteia să pună capăt loviturilor aeriene în Yemen. Diplomaţi ONU au declarat, cu condiţia anonimatului, pentru Reuters, că Marea Britanie şi SUA lucrează la elaborarea unei rezoluţii comune pentru încetarea luptelor din Yemen.

În cadrul dezbaterii de luni va participa o delegaţie saudită condusă de şeful Comisiei pentru Drepturile Omului din Arabia Saudită, Bandar Al Aiban, care va fi chestionată de alte naţiuni cu privire la situaţia drepturilor omului.

Activiştii au cerut ţărilor să tragă la răspundere Arabia Saudia.

“Statele membre ONU trebuie să pună capăt tăcerii lor cu privire la Arabia Saudită şi să îşi facă datoria să cerceteze cruzimea Regatului, pentru a împiedica comiterea altor încălcări scandaloase ale drepturilor omului în ţară şi în Yemen”, a afirmat într-o declaraţie Samah Hadid, director pentru Orientul Mijlociu la Amnesty Internaţional.

“Suprimarea îndelungată a criticilor guvernului saudit, exemplificată prin executarea extrajudiciară a jurnalistului Jamal Khashoggi luna trecută, a fost până recent ignorată în mod intenţionat de statele membre ale ONU”, a adăugat ea.

Conform întrebărilor depuse public, Marea Britanie, Austria şi Elveţia vor aborda cazul Khashoggi, iar Suedia va întreba cum plănuieşte Riadul să îmbunătăţească respectarea libertăţii de exprimare şi a siguranţei jurnaliştilor.

SUA va întreba Riadul dacă intenţioneză să modifice legea antitero, pentru a se asigura că definiţia terorismului “nu include acte de exprimare, asociere sau adunare paşnică”.

Înaintea dezbaterii, biroul ONU pentru drepturile omului a publicat o serie de temeri referitoare la drepturile omului în Arabia Saudită, inclusiv discriminarea femeilor, utilizarea pedepsei capitale şi definiţii “extrem de largi” ale terorismului, care permit “incriminarea unor acte de exprimare paşnică”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe