ONU: Rusia, Turcia s-ar putea să fi comis crime de război în Siria

"Crime de război prin terorizarea intenţionată a unei populaţii în scopul strămutării ei"
Provincia Idlib, devastată de război
Provincia Idlib, devastată de război (A. Tammawi / Getty Images)

Rusia a ucis civili în atacuri aeriene în Siria anul trecut, în timp ce rebelii sprijiniţi de Turcia au comis omoruri extrajudiciare şi arestări la întâmplare în zonele kurde, au declarat luni anchetatorii americani, acţiuni care ar putea fi trimise în tribunalele pentru crime de război care să învinuiască atât Moscova cât şi Ankara.

Un raport al unei comisii a ONU a constatat că Rusia, principalul aliat al guvernului sirian împotriva rebelilor şi militanţilor, a efectuat atacuri aeriene asupra unei pieţe populare şi a unul lagăr care găzduia refugiaţi, ucigând zeci de civili în iulie şi august.

„În ambele incidente, Forţa Aeriană Rusă nu a direcţionat atacurile către un obiectiv militar specific, lucru care poate fi catalogat drept crime de război prin lansarea de atacuri la întâmplare în zonele civile”, se arată în raport.

Comisia a descris de asemenea abuzurile făcute de rebelii aliaţi Turciei în timpul unui atac asupra zonelor deţinute de kurzi şi a spus că, dacă rebelii acţionau sub controlul forţelor militare turce, aceşti comandanţi pot fi responsabili pentru crime de război.

Paulo Pinheiro, preşedintele comisiei, a declarat că a primit 200 de solicitări din partea autorităţilor din întreaga lume cu privire la informaţii despre crimele comise în timpul războiului civil din Siria.

În raportul comisiei, care a cuprins perioada dintre iulie 2019 şi februarie 2020, anchetatorii au denunţat atacuri „deliberate” ale guvernului sirian şi ale forţelor aliate asupra unor obiective civile protejate, inclusiv spitale şi şcoli.

„Vorbim despre crime de război prin terorizarea intenţionată a unei populaţii în scopul strămutării ei. Vedem că acea imagine apare foarte clar, de exemplu în Idlib, unde oamenii trebuie să se mute din cauza bombardamentelor”, a declarat Hanny Megally, membru al comisiei.

ONU - Vorbim despre crime de război prin terorizarea intenţionată a unei populaţii în scopul strămutării ei

Forţele guvernamentale siriene susţinute de avioanele Rusiei au intrat în spaţiul aerian al provinciei Idlib, în cadrul unei campanii de a dispersa ultimul bastion rebel semnificativ. Atacurile au generat în jur de un milion de refugiaţi.

Până la 10 copii au murit de frig în ultimele săptămâni din cauza vieţii în aer liber la graniţa cu Turcia, a declarat Megally.

Raportul ONU acuză Rusia de un atac aerian asupra oraşului Maarat al-Numan, pe 22 iulie, când cel puţin 43 de civili au fost ucişi. Două clădiri rezidenţiale şi 25 de magazine au fost distruse după ce cel puţin două avioane ruseşti au părăsit baza aeriană Hmeimim şi au operat în zonă.

După câteva săptămâni, un atac asupra lagărului de refugiaţi Haas a ucis cel puţin 20 de persoane, inclusiv opt femei şi şase copii, şi a rănit 40 de persoane, notează raportul.

De asemenea, a cerut Turciei să investigheze dacă este responsabilă de un atac aerian asupra unui convoi civil de lângă Ras al Ain care a ucis 11 persoane în octombrie anul trecut. Turcia a negat că ar avea un rol în atac, despre care Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului a declarat că a fost condus de avioane turceşti.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe