ONU: Peste 9.000 de morţi şi peste 20.000 de răniţi în estul Ucrainei începând cu 2014

Peste 9.000 de persoane au fost ucise în estul Ucrainei de la izbucnirea conflictului separatist din regiune în aprilie 2014, conform unui nou raport publicat miercuri de Înaltul Comisar ONU pentru Drepturile Omului.

Separatişti proruşi în Lugansk.
Separatişti proruşi în Lugansk. (Captură Foto)

Raportul susţine că, în ciuda unui număr mare de victime, un acord pentru încetarea focului semnat între Rusia şi Ucraina în luna august a rezistat în mare parte şi a contribuit la reducerea numărului suplimentar de victime.

Conform raportului, 178 de victime civile – 47 de morţi şi 131 de răniţi – au fost înregistrate în perioada 16 august – 15 noiembrie, o scădere cu 232% faţă de perioada 16 mai – 15 august. În perioada mai – august, organizaţia a raportat 413 victime civile, dintre care 105 morţi şi 308 răniţi, susţine International Business Times.

“După moartea a peste 9.000 de persoane, reducerea ostilităţilor şi, astfel reducerea numărului de noi victime sunt binevenite”, a declarat Zeid Raad al-Hussein, Comisarul ONU pentru Drepturile Omului, conform Associated Press. “Cer tuturor părţilor să implementeze în totalitate acordul de pace de la Minsk şi să depună eforturi pentru a asigura aplicarea în Ucraina a legii şi a normelor internaţionale privind drepturile omului.”

Violenţele din estul Ucrainei au loc între trupele guvernamentale ucrainene şi rebelii separatişti pro-ruşi care doresc secesiunea. În total, 9.098 de persoane au fost ucise şi peste 20.000 au fost rănite în timpul acestor lupte, în condiţiile în care în raportul trimestrial precedent publicat în septembrie au fost raportaţi 7.883 de morţi şi 17.619 răniţi.

Gianni Magazzeni, oficial senior al ONU implicat în redactarea raportului, a susţinut că datele privind creşterea victimelor se bazează pe contabilizarea realizată de autorităţile oficiale, în special de către Ministerul Apărării şi Ministerul de Interne.

Noul raport a mai descoperit că 52% dintre victimele civile au fost cauzate de “resturi explozive de război şi de dispozitive explozive improvizate”.

Aproximativ 2,9 milioane de oameni locuiesc în regiunea estică ucraineană Donbas şi majoritatea dintre ei sunt nevoiţi să se bazeze pe ajutoare umanitare, scrie în raport.

“Există un număr mare de cadavre neidentificate la morgă, în mai multe locuri, în special în zonele controlate de grupurile înarmate”, a declarat Magazzeni.

Mai mult, raportul a avertizat că luptele de-a lungul frontierei din luna noiembrie au amplificat temerile că bombardamentele din regiune ar putea fi reluate. Magazzeni a declarat că, începând cu 15 noiembrie, au fost ucise 6 persoane şi rănite altele 21.

Ucraina este susţinută de puteri occidentale, inclusiv SUA, Canada şi Uniunea Europeană, care au condamnat Rusia pentru anexarea Crimeei în martie 2014. De asemenea, SUA şi aliaţii Kievului au acuzat Moscova că susţine rebelii separatişti cu arme şi soldaţi, o acuzaţie respinsă cu tărie de Kremlin.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe