ONU: Numărul victimelor înregistrate în luptele recente din Libia continuă să crească

OMS declară că peste 100 de persoane au fost ucise în Libia în luptele recente dintre miliţii rivale pentru a deţine controlul asupra capitalei Tripoli. Violenţele au generat temeri privind o nouă fază sângeroasă a războiului civil libian.
Forţe loiale guvernului libian susţinut de ONU sosesc în Tajura, o suburbie a capitalei Tripoli, 6 aprilie 2019
Forţe loiale guvernului libian susţinut de ONU sosesc în Tajura, o suburbie a capitalei Tripoli, 6 aprilie 2019 (Mahmud Turkia/Getty Images)

Cel puţin 147 de persoane au murit în luptele desfăşurate între miliţii rivale pentru controlul capitalei libiene Tripoli, a afirmat duminică Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), potrivit Deutsche Welle.

OMS a declarat, într-un mesaj postat pe Twitter, că peste 600 de persoane au fost rănite după lansarea, de către comandantul Khalifa Haftar, a ofensivei pentru capturarea oraşului Tripoli, la începutul acestei luni, care în prezent este controlat de un guvern susţinut de ONU.

Într-un alt mesaj postat pe Twitter, OMS a denunţat “repetatele atacuri asupra angajaţilor serviciilor medicale şi a vehiculelor acestora” în timpul luptelor, care au început în 5 aprilie.

La începutul săptămânii trecute, ONU a precizat că noile lupte au determinat strămutarea a peste 8.000 de persoane.

Preşedintele egiptean Abdel Fattah el-Sissi s-a întâlnit cu Haftar în Cairo pentru a discuta despre ofensivă, pe fondul unei presiuni internaţionale tot mai mari de suspendare a campaniei sângeroase. Egiptul şi Franţa menţin relaţii prietenoase cu Haftar.

În cadrul noilor violenţe Armata Naţională Libiană a lui Haftar, care susţine un guvern rival în estul ţării, luptă cu o serie de miliţii care susţin administraţia din Tripoli.

Observatorii se tem de izbucnirea unui conflict similar rebeliunii din 2011, care a dus la înlăturarea de la putere şi uciderea dictatorului Moammer Gaddafi.

De la uciderea lui Gaddafi, Libia a căzut într-o stare de haos în care miliţii cu diverse viziuni politice se luptă între ele pentru a deţine controlul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe