ONU, marea batjocură: Iranul ajunge în comisia pentru drepturile femeilor

Sediul central al ONU, New York
Sediul central al ONU, New York (Spencer Platt/Getty Images)

În ultimii ani, diferite organisme ONU legate de drepturile omului au devenit ţinte ale sarcasmului, fiind controlate de ţări precum Arabia Saudită şi China - cunoscute pentru caracterul lor totalitar şi abuziv.

Tiparul continuă, întrucât săptămâna trecută, Consiliul Economic şi Social al ONU a ales Iranul pentru un mandat de 4 ani în cadrul Comisiei pentru Statutul Femeii.

Astfel că unul dintre statele cele mai retrograde în privinţa acordării de drepturi femeilor se află acum într-un consiliu care se defineşte drept „principalul organism interguvernamental global dedicat exclusiv promovării egalităţii de gen şi acordării de drepturi femeilor”.

Citiți și ONU devine glumă proastă. China şi Rusia au fost alese în Consiliul pentru Drepturile Omului

Indignarea internaţională în rândul grupurilor pentru drepturile femeilor a fost rapidă şi acerbă, Hillel Neuer, directorul executiv al organizaţiei UN Watch, de monitorizare a derapajelor la ONU, fiind probabil cel mai bun exemplu: „Alegerea Republicii Islamice Iran pentru protejarea drepturile femeilor echivalează cu a face un piroman şeful pompierilor din oraş”.

"Este absurd şi reprobabil din punct de vedere moral. Este o zi neagră pentru drepturile femeilor şi pentru drepturile omului", a adăugat Neuer.

China şi Pakistanul se află, de asemenea, în aceeaşi Comisie pentru statutul femeii.

Publicaţia The Hill analizează statutul drepturilor femeilor în Republica Islamică Iran, observând că ele sunt obligate să respecte „unele dintre cele mai stricte legi şi coduri din lume”. Femeile căsătorite nu pot obţine paşapoarte sau părăsi ţara fără permisiunea soţilor. Femeile care nu sunt căsătorite sunt sub controlul şi supravegherea taţilor lor.

Citiți și China blochează o declaraţie comună a ţărilor ONU de condamnare a loviturii de stat din Birmania

Femeile nu pot ieşi în public neacoperite din cauza obligativităţii portului de hijab, fiind ameninţate cu închisoarea, potrivit raportului mondial din 2020 al Human Rights Watch.

Un raport al Amnesty Internaţional din 2020 a afirmat că în Iran „autorităţile nu au reuşit să criminalizeze violenţa domestică, violul conjugal, căsătoria timpurie şi forţată şi alte violenţe de gen împotriva femeilor şi fetelor, care se petrec pe scară largă”.

Human Rights Watch (HRW) a denunţat, de asemenea, nominalizarea Iranului în comitetul pentru femei al ONU, subliniind în acelaşi timp „istoricul deplorabil în materie de drepturi ale femeilor” în Iran.

Citiți și Consiliu al ONU votează o rezoluţie care cere abţinerea de la sancţiuni împotriva dictaturilor care încalcă drepturile omului

Grupul a solicitat Organizaţiei Naţiunilor Unite să revizuiască procesul de nominalizare şi alegeri - care nu este transparent - având în vedere că state cunoscute pentru abuzurile în materie de drepturi ale omului continuă să fie alese în comitete cheie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe