ONU încearcă din nou să includă avortul în redefinirea “dreptului la viaţă”

(Getty Images)

ONU este criticat a doua oară în ultimele câteva luni pentru că încearcă să redefinească “dreptul la viaţă” prin includerea dreptului la avort, sinucidere asistată şi eutanasie.

Diverşi birocraţi globali au declarat că doresc să modifice Articolul 6 al Convenţiei Internaţionale cu privire la Drepturile Civile şi Politice, care în prezent susţine: “Dreptul la viaţă este inerent persoanei umane. Acest drept trebuie ocrotit prin lege. Nimeni nu poate fi privat de viaţa sa în mod arbitrar.”

Problema este dezbătută de Centrul American pentru Drept şi Justiţie, a cărui filială europeană, Centrul European pentru Drept şi Justiţie (CELJ), grup recunoscut de ONU, a susţinut într-un comentariu oficial că textul articolului “pare clar”.

“Fiecare fiinţă umană are dreptul la viaţă, protejat prin lege. Totuşi, chiar acum, la ONU, Comisia pentru Drepturile Omului elaborează comentarii generale privind Articolul 6 şi, ceea ce pare a fi o contradicţie flagrantă, îl foloseşte pentru a justifica avortul, sinuciderea asistată şi eutanasia”.

CELJ a trimis Consiliului american pentru Drepturile Omului un comentariu oficial în care şi-a exprimat temerile, inclusiv faptul că limbajul “pare să justifice, dacă nu chiar să încurajeze uciderea bebeluşilor cu dizabilităţi pur şi simplu pentru faptul că sunt consideraţi nişte complicaţii”.

Comentariul a notat: “Proiectul privind comentariile generale neagă orice protejare a vieţii umane înainte de naştere şi cere celor 168 de state semnatare ale acordului să legalizeze avortul la cerere. Textul nu oferă nicio condiţie reală sau termen limită pentru ‘dreptul’ de acces la avort, care ar trebui să fie disponibil de îndată ce sarcina ‘ar cauza femeii dureri sau suferinţe grave’, de natură ‘fizică sau mentală’. Mai mult, propunerea condamnă, fără să definească, cerinţele pe care statele le impun accesului legal la avort în măsura în care acestea ar fi ‘umilitoare sau împovărătoare fără vreun motiv’. Documentul consideră, de asemenea, că statele au obligaţia de a asigura accesul adolescenţilor la utilizarea metodelor contraceptive ca mijloc de a păstra sănătatea femeilor împotriva riscurilor cauzate de avort”.

Documentul notează că acest Comitet al ONU pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilităţi creează de asemenea conflicte prin încercarea de a actualiza Articolul 5 al Convenţiei privind Drepturile Persoanelor cu Dizabilităţi, care anterior a recunoscut dreptul la viaţă.

Aceste eforturi “pun în pericol dreptul la viaţă al persoanelor cu dizabilităţi prin faptul că nu recunosc acest drept”.

CELJ a afirmat că CEDO (Curtea Europeană a Drepturilor Omului) a susţinut că “s-ar putea ca statele să considere un punct comun faptul că embrionul/fetusul aparţine rasei umane”.

Şi, în repetate rânduri, “majoritatea statelor au respins în mod constant ... eforturile de a susţine existenţa dreptului universal la avort”.

“Nu este pentru prima dată când Comitetul ONU pentru Drepturile Omului a încercat să modifice Articolul 6 pentru a promova uciderea legalizată a bebeluşilor cu dizabilităţi. Anul trecut, un membru al acestui Comitet ONU a susţinut că, deşi ar trebui să ajutăm persoanele cu dizabilităţi ‘odată ce s-au născut’, nu există nicio cerinţă de a permite să se nască bebeluşi cu dizabilităţi detectate înainte de naştere. El a mai declarat că ‘trebuie să facem totul pentru a evita dizabilităţile’, adică să fie avortaţi înainte să se nască”, a declarat CELJ.

Mişcarea, a precizat CELJ, este o “decădere a drepturilor omului: o decădere alimentată de un concept inegal al valorii vieţii umane, care recunoaşte şi chiar încurajează sacrificarea celor mai slabi”.

“Dacă este permis ca o astfel de interpretare să prevaleze, respectul pentru viaţa umană va fi garantat celor care se nasc şi în acelaşi timp sunt fiinţe sănătoase. Cele mai fragile vieţi vor fi supuse voinţei celor mai puternici, pavând drumul către eugenism şi transhumanism”, a mai declarat CELJ.