ONU: Coreea de Nord a obţinut 200 milioane USD din exporturi interzise

Nava nord-coreeană Kangsong andochează în portul sud-coreean Busan, 20 mai 2007.
Nava nord-coreeană Kangsong andochează în portul sud-coreean Busan, 20 mai 2007. (Getty Images)

Un raport al ONU susţine că Phenianul a transportat bunuri interzise în mai multe ţări, inclusiv în Rusia, în 2017, obţinând astfel venituri de aproximativ 200 milioane de dolari.

Un grup de experţi a notat în raport, care a fost văzut vineri de mass media americană, că Phenianul a încălcat sancţiunile ONU prin exportarea de cărbune, fier, oţel şi alte bunuri interzise de organizaţia mondială.

Raportul a precizat că Phenianul a trimis nave încărcate cu cărbuni în Rusia, China, Malaezia, Coreea de Sud şi Vietnam folosind diverse tehnici şi rute de evaziune şi tactici înşelătoare”.

Transporturile maritime de cărbune au fost realizate în principal utilizând documente false care arătau că Rusia şi China sunt ţările de origine, şi nu Coreea de Nord,

Comisia ONU “a investigat de asemenea cazuri de transferuri dintr-o navă în alta a produselor petroliere, încălcând sancţiunile [ONU]”.

Phenianul “a continuat să exporte aproape toate produsele interzise în rezoluţii, obţinând aproximativ 200 milioane de dolari în perioada ianuarie-septembrie 2017”, a susţinut raportul.

Consiliul de Securitate al ONU a adoptat în 2016 şi 2017 o serie de rezoluţii de extindere a interdicţiilor asupra exporturilor nord-coreene, menite să reducă venituri destinate programelor de arme nucleare şi rachete balistice ale Phenianului.

Coreea de Nord “sfidează deja cele mai recente rezoluţii prin exploatarea lanţurilor globale de aprovizionare cu petrol, a cetăţenilor străini complici şi a sistemului bancar internaţional”, se mai precizează în raport.

Experţii au mai găsit dovezi care arată că Phenianul a fost implicat în dezvoltarea programelor de arme chimice ale Siriei şi a furnizat Birmaniei rachete balistice.

Consiliul de Securitate a impus sancţiuni unui număr de şapte nave pentru transferul ilegal de petrol şi cărbune nord-coreean.

Coreea de Nord a neliniştit comunitatea mondială din cauza continuării testelor sale de arme interzise şi a afirmaţiilor că SUA se află în raza de acţiune a rachetelor sale.