ONU condamnă planurile Israelului pentru construirea de colonii în Cisiordania

ONU a condamnat planurile Israelului de a construi mai multe colonii în zonele ocupate în Cisiordania. Oficialii palestinieni au declarat că proiectul subminează speranţele de pace, întrucât noile locuinţe vor fi construite pe teritoriul pe care aceştia doresc să întemeieze viitorul lor stat.
Colonii ilegale israeliene în construcţie în Ierusalimul de Est, 15 ianuarie 2016.
Colonii ilegale israeliene în construcţie în Ierusalimul de Est, 15 ianuarie 2016. (Captură Foto)

Un purtător de cuvânt al ONU a declarat că “acţiunile unilaterale” reprezintă un obstacol pentru obţinerea păcii pe baza unei soluţii cu două state.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat marţi că Israelul va construi 2.500 de locuinţe suplimentare în coloniile evreieşti “ca răspuns la necesarul de locuinţe”.

Este cel de-al doilea astfel de anunţ făcut de autorităţile israeliene de la învestirea oficială a preşedintelui american Donald Trump.

Oficialii palestinieni au declarat că aceste planuri subminează speranţele de pace, deoarece noile locuinţe vor fi construite pe teritpriul pe care ei îl vizează pentru un viitor stat.

Stephane Dujarric, purtător de cuvânt al secretarului general al ONU, Antonio Guterres, a declarat: “Secretarul general nu are un Plan B pentru soluţia cu 2 state.

“În această privinţă, orice decizie unilaterală care poate fi un obstacol pentru obiectivul încheierii păcii reprezintă o sursă de mare îngrijorare pentru Secretarul General.

“Există nevoia ca cele două părţi să se implice în negocieri corecte pentru a atinge obiectivul creării a două state - Israel şi Palestina, două state pentru două popoare”.

Trump a indicat că va fi mai îngăduitor în ceea ce priveşte ridicarea de colonii evreieşti în teritoriile ocupate decât a fost predecesorul său, Barack Obama, şi a numit un susţinător puternic al coloniilor ca ambasador al SUA în Israel.

Luna trecută, Trump l-a criticat pe Obama pentru că a refuzat să folosească dreptul de veto al SUA pentru a bloca rezoluţia Consiliului de Securitate al ONU care a cerut Israelului să suspende imediat activităţile de colonizare şi a avertizat că acestea periclitează viabilitatea unei soluţii cu două state.

Aproximativ 500.000 de evrei locuiesc în aproximativ 140 de colonii construite de Israel începând cu 1967, când a ocupat Cisiordania şi Ierusalimul de Est.

Coloniile sunt considerate ilegale conform legii internaţionale, deşi Israelul contestă acest lucru.

Majoritatea noilor locuinţe aprobate marţi vor fi construite în coloniile existente în Cisiordania, inclusiv 902 locuinţe în Ariel şi 652 în Givat Zeev.

O sută de locuinţe vor fi construite în Beit El, o colonie ridicată în apropiere de Ramallah ce aparent a primit fonduri din partea unei fundaţii conduse de familia ginerelui şi consilierului senior al lui Trump, Jared Kushner.

După anunţ, Netanyahu a declarat pe Twitter: “Construim – şi vom continua să construim”.

Netanyahu a declarat că el susţine în continuare o soluţie cu două state, dar duminică a declarat miniştrilor săi că ridică restricţiile privind construirea de colonii în Cisiordania şi Ierusalimul de Est, în condiţiile în care conducerea oraşului a aprobat permise pentru 566 de noi locuinţe în coloniile Pisgat Zeev, Ramat Shlomo şi Ramot.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe