ONU avertizează cu privire la situaţia “precară” din Gaza după ce Israelul înăspreşte restricţiile

Şoferi palestinieni îşi parchează camioanele în apropierea punctului de frontieră Kerem Shalom între Israel şi Fâşia Gaza, 22 martie 2018.
Şoferi palestinieni îşi parchează camioanele în apropierea punctului de frontieră Kerem Shalom între Israel şi Fâşia Gaza, 22 martie 2018. (Getty Images)

ONU a declarat că noile restricţii impuse de Israel asupra Fâşiei Gaza riscă să provoace o “deteriorare dramatică” a condiţiilor umanitare din enclavă.

“Sunt foarte îngrijorat în legătură cu impunerea de restricţii suplimentare la [punctul de frontieră] Kerem Shalom, care este ancora de salvare pentru populaţia din Gaza”, a declarat marţi coordonatorul ONU pe probleme umanitare în teritoriile palestiniene ocupate, Jamie McGoldrick.

El a adăugat că, în cazul în care restricţiile continuă, acestea ar putea duce la deteriorarea severă a unei situaţii deja fragile.

“Suntem la câţiva paşi distanţă de o deteriorare dezastruoasă, cu potenţiale impacturi de amploare nu doar asupra palestinienilor din Gaza ci şi asupra regiunii”, a mai precizat coordonatorul.

“Toţi cei care au abilitatea de a îmbunătăţi situaţia trebuie să facă un pas înapoi, să prevină escaladarea [tensiunilor] şi să reducă suferinţa palestinienilor din Gaza”, a mai notat el.

De asemenea, biroul ministrului israelian pentru Afaceri Militare a anunţat într-o declaraţie că Avigdor Lieberman a decis să suspende, marţi dimineaţă, transferul de combustibil spre Gaza. Blocajul va rămâne valabil până duminică.

În declaraţie se mai precizează că Israelul a redus zona în care pot opera pescarii din Gaza, de la 11 km la 5,5 km.

În 9 iulie, Israelul a impus sancţiuni împotriva Fâşiei Gaza, insistând că acestea fac parte dintr-o campanie de suprimare a mişcării Hamas care guvernează enclava. Regimul israelian a închis punctul de trecere Kerem Shalom, principalul canal al Gazei pentru comerţ, pentru majoritatea mărfurilor, cu excepţia combustibilului, alimentelor şi medicamentelor.

Diverse grupuri pentru drepturile omului, precum Legal Center for Freedom of Movement şi Palestinian Center for Human Rights, s-au alăturat de asemenea ONU în vederea condamnării măsurii regimului din Tel Aviv.

Restricţiile suplimentare au atras şi nemulţumirea Hamas, al cărei purtător de cuvânt, Fawzi Barhoum, a susţinut că măsura este o “crimă împotriva umanităţii”.