Onţanu, după o discuţie "cinstită" cu Dragnea: Au fost doar 2-3 voci care au cerut alegeri în două tururi

Protocolul dintre PSD şi UNPR funcţionează. Cel puţin aşa susţine preşedintele interimar al progresiştilor, Neculai Onţanu, după ce a purtat o discuţie "cinstită" cu şeful PSD Liviu Dragnea.
Neculai Onţanu
Neculai Onţanu (Eugen Horoiu/Epoch Times)

Dacă în urmă cu o săptămână - când protocolul dintre PSD şi UNPR era în aer - ameninţa că partidul său ar putea vota legea privind alegerea primarilor în două tururi de scrutin, preşedintele interimar al UNPR, Neculai Onţanu, a schimbat rapid placa după o discuţie "cinstită" cu şeful PSD.

"Am precizat, atunci, la Comitetul Naţional Executiv, că au fost câteva voci în cadrul şedinţei respective, dar nu s-a luat o hotărâre la nivelul partidului în legătură cu acest lucru (...) nu ştiu, dar în transparenţa necesară ar trebui să spunem că au fost 2-3 voci în partid care au aruncat şi această problemă, dar, repet, nu am luat o hotărâre în cadrul acelei şedinţe cu privire la două tururi. (...) Nu există o poziţie majoritară în partid pentru două tururi. Au fost câteva voci care au cerut acest lucru", a declarat Neculai Onţanu, după şedinţa BPN a UNPR, citat de Mediafax.

Şeful interimar al UNPR a avut o întâlnire cu liderul PSD, Liviu Dragnea, în urma căreia se pare că s-a ajuns din nou la un acord pe marginea protocolului de colaborare.

"Am avut o discuţie cinstită în legătură cu protocolul de colaborare dintre PSD şi UNPR şi văd că ne ţinem de cuvânt, iar ăsta este un lucru foarte bun (...) Am mai avut, avem în continuare. Suntem în cadrul unui protocol de colaborare, un protocol care, zicem noi, că merge bine, înţelegerile sunt bune la nivel parlamentar, grupurile noastre parlamentare colaborează bine cu grupurile parlamentare ale PSD, aşa cum ne-am angajat de la bun început în cadrul acestui protocol de colaborare", a explicat Neculai Onţanu.

Noul acord vine după ce, în urmă cu o săptămână, Neculai Onţanu, care l-a înlocuit pe Gabriel Oprea la şefia partidului, acuza că, atât la nivel central cât şi judeţean au existat declaraţii neprietenoase la adresa progresiştilor şi s-a încercat "preluarea" unor parlamentari.

"Au avut loc în plan judeţean şi central anumite declaraţii neprietenoase cu privire la atitudinea faţă de UNPR, iar unele organizaţii judeţene, unii colegi, au anunţat că nu excludem această posibilitate, de a susţine şi o lege care să presupună votul în două tururi. Nu am luat însă o hotărâre, dar sperăm că protocolul încheiat cu PSD, şi pe care îl susţinem în continuare, să se desfăşoare în bune condiţii, de amiciţie, nu de confruntare.

Ne-am micşorat încrederea vizavi de declaraţiile domnului Dragnea, total incorecte, pe care cred că şi dl. Dragnea le regretă, aceea de a încerca să preia de la UNPR parlamentari. Niciun parlamentar al UNPR nu pleacă la PSD, toţi rămân în cadrul UNPR", declarat atunci Neculai Onţanu.

De atunci, o serie de parlamentari UNPR au migrat însă la PSD, în ciuda recomandării făcute de noul preşedinte interimar al progresiştilor.