ONG-urile se mobilizează pentru Defileul Jiului. Scrisoare deschisă către Hidroelectrica şi doi miniştri

Amenajarea hidroenergetică a Jiului pe sectorul Bumbeşti Livezeni, în forma în care a fost aprobat proiectul, reprezintă un pericol major pentru biodiversitate şi implicit pentru societate, avertizează Federaţia Coaliţia Natura 2000.
Parcul Naţional Defileul Jiului
Parcul Naţional Defileul Jiului (romania-redescoperita.ro)

Federaţia Coaliţia Natura 2000, asociaţie ce cuprinde 15 organizaţii neguvernamentale de mediu, a trimis către miniştrii Mediului şi Energiei, precum şi Directoratului Hidroelectrica o scrisoare deschisă prin care protestează faţă de construirea unui complex de hidrocentrale în Parcul Naţional Defileul Jiului. Potrivit ONG-urilor, proiectul respectiv reprezintă un pericol major pentru biodiversitate şi implicit pentru societate, motiv pentru care solicită suspendarea lucrărilor şi reluarea procedurii de obţinere a acordului de mediu.

"Vă contactăm cu îngrijorare în legătură cu situaţia amenajării hidroenergetice a Jiului pe sectorul Bumbeşti Livezeni, beneficiar Hidroelectrica SA. Din informaţiile pe care le avem de la faţa locului, lucrările la această investiţie continuă în Parcul Naţional Defileul Jiului, echipele fiind pe teren inclusiv la ore târzii în noapte, în pofida faptului că situaţia legalităţii construcţiilor respective nu a fost încă clarificată în instanţă, fapt ce ar necesita prudenţă din partea companiei pe care o reprezentaţi. Aşa cum au anunţat în spaţiul public, organizaţiile care susţin democraţia participativă şi protecţia mediului, incluzând Federaţia Coaliţia Natura 2000, consideră proiectul, aşa cum a fost aprobat în 2003, un pericol major pentru biodiversitate şi implicit pentru societate şi solicită suspendarea lucrărilor şi reluarea procedurii de obţinere a acordului de mediu", se arată în textul scrisorii, publicată de Agerpres.

Coaliţia Natura 2000 reaminteşte că proiectul a obţinut acte de reglementare cu privire la protecţia mediului anterior aderării României la Uniunea Europeană şi a transpunerii Directivelor Cadru privind Apa, Habitate şi Păsări şi EIA. Ulterior, zona a fost însă desemnată parc naţional (2005) şi sit de interes comunitar ROSCI0063 care protejează habitate de fag şi frasin, habitate ripariene, habitate cu vegetaţie lemnoasă şi versanţi stâncoşi, precum şi specii ca ursul brun, râsul, specii de amfibieni, peşti şi nevertebrate.

Lucrările, sistate pentru o perioadă de câţiva ani, au fost reluate ulterior fără revizuirea acordului de mediu.

"Printre elemente noi care nu au fost luate în considerare la momentul avizării proiectului în 2003 se numără declararea Sitului Natura 2000, impactul cumulat cu alte proiecte noi, schimbările climatice, elemente care impuneau reluarea procedurii de avizare şi revizuirea acordului de mediu. Mai mult, proiectul a suferit o serie de modificări încă din 2005 fapt confirmat prin Avizul Consiliului Tehnico-Economic al Hidroelectrica nr.255/2005 (privind Dispoziţia generală nr.5197/51202/B/55/2005) şi ulterior prin Nota de fundamentare din 2010, respectiv Nota de fundamentare din 2012. Hidroelectrica S.A. a omis până în prezent notificarea autorităţii competente pentru protecţia mediului cu privire la modificările intervenite", arată semnatarii scrisorii.

ONG-urile mai atrag atenţia că, în urmă cu circa 3 luni, Administraţia Parcului a organizat o dezbatere publică la care au participat factori de interes din diverse sectoare, inclusiv persoane fizice interesate în a discuta riscurile şi beneficiile acestei investiţii iar în cadrul respectivei dezbateri, reprezentanţii Hidroelectrica S.A. au manifestat deschidere din partea companiei pentru dialog şi pentru găsirea unor soluţii care să asigure că impactul acestor amenajări asupra naturii este redus cât mai mult.

"Mesajul unui dialog real care să ţină cont de toate interesele a fost promovat inclusiv de reprezentanţii autorităţilor locale (Primarul oraşului Bumbeşti sau Prefectul de Gorj), iar riscurile ca odată finalizată construcţia amenajările hidroenergetice din Defilul Jiului să nu poată fi puse în funcţiune din cauza încălcării legislaţiei naţionale şi europene privind conservarea naturii au fost subliniate mai mult sau mai puţin direct atât de reprezentanţii Administraţiei Bazinale Jiu cât şi de cel al APM Gorj. Cu toate acestea, căile de comunicare au rămas în continuare închise, iar lucrările accelerate cu girul Ministerului Energiei", arată Federaţia Coaliţia Natura.

În acest context, ONG-urile trag un nou semnal de alarmă şi solicită suspendarea lucrărilor până la clarificarea legalităţii investiţiei. De asemenea, Federaţia Coaliţia Natura 2000 cere un punct de vedere care să includă şi răspunsuri la următoarele întrebări:

"1. Ulterior emiterii acordului de mediu GJ-5/2003, pentru proiectul tehnic iniţial al amenajării hidroenergetice din Defileul Jiului au fost necesare lucrări suplimentare care nu au fost luate în calcul la emiterea acordului de mediu, precum: (1) realizarea canalului de deviere a râului Jiu şi supraînălţarea cu circa 2,50 m pe o lungime de 1.300 ml a DN 66 pentru realizarea barajului stăvilar Livezeni şi a prizei energetice; (2) mărirea adâncimii coloanelor forate pentru a asigura posibilitatea execuţiei exacavaţiilor la canalul de deviere şi mărirea lungimii ancorajelor; sau (3) lucrări necesare stabilităţii versantului drept în zona supraînălţării DN66. De asemenea, ulterior emiterii acordului de mediu sus menţionat zona proiectului a fost declarată Parcul Naţional Defileul Jiului (2005) şi Situl Natura 2000 ROSCI0063 (2007). Din punct de vedere legal, consideraţi că aceste aspecte reprezintă elemente noi ce ar fi trebuit să conducă la revizuirea acordului de mediu emis iniţial?

2. Din jurisprudenţa Curţii de Justiţie a Uniunii Europene (Decizia C-399/141 a Curţii Europene de Justiţie) rezultă că în cazul în care s-a derulat o procedură de evaluare a impactului asupra mediului (în cazul de faţă în anul 2003), aceasta trebuie reluată în cazul în care au intervenit elemente noi cum ar fi Situl Natura2000 (anul 2007). Acest aspect este constatat inclusiv de Ministerul Mediului prin scrisoarea nr. 11368/18 din 23.10.2015 (ataşată prezentei). Care sunt motivele pentru care până la această dată (anul 2017), Hidroelectrica S.A. nu a acţionat în sensul suspendării lucrărilor şi a reluării procedurii de evaluare a impactului asupra mediului ignorând atât solicitările societăţii civile (aproape 30 de mii de cetăţeni), opinia Ministerului Mediului (scrisoarea nr. 11368/18 din 23.10.2015) şi a Gărzii de Mediu (aţi atacat în instanţă nota constatare nr. 107/18.03.2016 emisă de Garda Naţională de Mediu—Serviciul Comisariatului Judeţean Gorj)?

3. Un număr care se apropie de 30 de mii de cetăţeni şi-au manifestat nemulţumirea faţă de această investiţie şi semnat o Petiţie cerând suspendarea lucrărilor. Consideraţi acest aspect un motiv pentru a acţiona cu prudenţă în ceea ce priveşte continuarea lucrărilor şi pentru reluarea procedurii de obţinere a acordului de mediu?

4. Din punctul dvs de vedere, respectă sau nu proiectul amenajării hidroenergetice aflat în curs de execuţie în Parcul Naţional Defileul Jiului şi Situl Natura2000 ROSCI0063 Directivele Europene (Habitate şi Păsări, Cadru privind Apa şi EIA) şi legislaţia din România prin care aceste directive au fost transpuse la nivel naţional?

5. În situaţia în care proiectul va continua în pofida nerespectării dispoziţiilor legale menţionate anterior, îşi asumă reprezentanţii Hidroelectrica consecinţele civile şi, după caz, penale ale acestor încălcări? Dar consecinţele materiale pentru statul român ale imposibilităţii de punere în funcţiune a investiţiei?

6.Care consideraţi că este nivelul de informare a populaţiei, în general şi a comunităţii locale din zona proiectului, în special, cu privire la amenajările din Defileul Jiului — investiţie din bani publici? Aţi iniţiat până la acest moment o acţiune de informare a publicului cu privire la această investiţie?

7. Consideraţi că situaţia acestei investiţii mai poate fi soluţionată pe calea dialogului (aşa cum a declarat reprezentanta Hidroelectrica la întâlnirea de la Bumbeşti)? În caz afirmativ, în opinia domniei voastre, cum s-ar putea realiza acest dialog, care ar fi contribuţia Hidroelectrica în acest sens? Aveţi sugestii legate de potenţialele contribuţii altor factori de interes?"

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură