ONG-uri din Moldova: Parlamentul refuză dezbaterea problemelor urgente din domeniul electoral

În contextul dezbaterilor privind modificarea sistemului electoral din Moldova, societatea civilă aminteşte de necesitatea creării unui grup de lucru în vederea îmbunătăţirii legislaţiei electorale actuale.
Sectii de votare
Sectii de votare (youtube.com)

Mai multe organizaţii neguvernamentale, miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă, au solicitat Parlamentului Republicii Moldova să abordeze problemele reale ale sistemului electoral naţional şi să urgenteze procedurile de modificare a actualei legislaţii electorale în strictă conformitate cu Adresele Curţii Constituţionale a Moldovei (CCM) din 13 decembrie 2016 şi recomandările misiunilor locale şi internaţionale de observare a alegerilor, renunţând la promovarea votului uninominal.

Societatea civilă reiterează că un nou sistem de alegere a Parlamentului RM poate fi aplicat doar pentru scrutinul din 2022 şi anunţă deschiderea în vederea colaborării la îmbunătăţirea legislaţiei electorale.

Potrivit declaraţiei, ONG-urile semnatare cer Legislativului - crearea urgentă a unui grup de lucru pentru modificarea Codului Electoral şi a legislaţiei electorale, autorilor iniţiativei legislative privind introducerea votului uninominal - retragerea proiectului de lege, iar instituţiilor mass-media – respectarea normelor deontologice de jurnalism şi reflectarea corectă şi echidistantă a dezbaterilor legate de modificarea legislaţiei electorale.

“La 2 februarie, 18 organizaţii non-guvernamentale au solicitat preşedintelui Parlamentului crearea unui grup de lucru pentru modificarea cadrului legal conform Adreselor CCM şi recomandărilor misiunilor de observare a alegerilor. Grupul de lucru nu a fost creat nici până în prezent, în schimb a fost înregistrat un proiect de lege care bulversează sistemul electoral dar nu răspunde în mod adecvat la nicio problemă reală (proiectul de lege nr. 60, care prevede schimbarea modului de alegere a deputaţilor în Parlament şi anume propune alegerea celor 101 deputaţi în circumscripţii uninominale şi nu în baza listelor de partid, cum este la moment)”, se menţionează în delaraţia societăţii civile din Moldova.

Reprezentanţii organizaţiilor neguvernamentale notează că la dezbaterea din 31 martie organizată de Parlament, au fost semnalate problemele fundamentale şi lipsa oportunităţii modificării sistemului electoral până nu sunt soluţionate problemele urgente din legislaţia electorală. A fost solicitată retragerea proiectului nr. 60 şi focusarea pe modificările urgente, însă nu există o claritate din partea organizatorilor dezbaterilor dacă opiniile şi argumentele prezentate au fost luate în consideraţie de autori, în special având în vedere că la 5 aprilie au continuat dezbaterile pe aspecte tehnice ale proiectului de lege menţionat, refuzând să se discute despre problemele urgente din domeniul electoral.

Mai mult decât atât, unele surse mass media afiliate iniţiatorilor proiectului de lege au prezentat intervenţiile societăţii civile de la dezbatere de o manieră distorsionată şi incompletă, manipulând în continuare opinia publică.

În concluzie, ONG-urile susţin că dacă se insistă pe modificarea sistemului electoral, urmează a fi iniţiate dezbateri complexe cu efectuarea studiilor şi analizelor de rigoare, cu implicarea experţilor credibili, independenţi şi echidistanţi, care să fundamenteze necesitatea reformei sistemului electoral în baza unui model optim pentru sistemul de drept şi regimul politic al Republicii Moldova.

Notabil este faptul că şi Asociaţia Promo-LEX după ce au fost difuzate mai multe ştiri incorecte legate de runda de dezbateri organizată de Legislativ pe subiectul proiectului de lege privind trecerea la sistemul de vot uninominal din 31 martie, a făcut un apel public către mass-media şi clasa politică de la Chişinău să nu utilizeze tehnici de manipulare şi atacuri de denigrare pentru a promova reforma sistemului electoral, solicitând posturilor Publika TV, Prime TV, Canal2, Canal 3 care aparţin lui Vlad Plahotniuc să respecte în activitatea lor principiile transparenţei, echidistanţei, profesionalismului şi eticii profesionale, astfel încât să nu fie denaturate mesajele şi schimbate accentele dezbaterilor publice la care au participat reprezentanţii Promo-LEX.

În contextul modificării sistemului electoral, Maia Sandu menţionează într-o postare, pe pagina sa de socializare, că Raportul Freedom House constată declinul democraţiei în Republica Moldova şi scrie despre faptul că e neobişnuit ca un partid care a fost doar pe locul patru la ultimele alegeri parlamentare să controleze toată puterea. “Dacă reuşeşte să modifice sistemul electoral, PD va încerca probabil o performanţă şi mai neobişnuită - să controleze şi în continuare toate instituţiile statului, neavând niciun deputat PD oficial declarat.”