ONG-uri de media: Poliţia de Frontieră refuză nemotivat intrarea jurnaliştilor străini în RM

Interdicţiile de intrare în RM aplicate jurnaliştilor străini contravin normelor europene, afirmă mai multe organizaţii civice care au cerut autorităţilor să nu mai utilizeze măsuri restrictive şi selective.
Poliţia de Frontieră a Republicii Moldova
Poliţia de Frontieră a Republicii Moldova (facebook.com)

Organizaţiile neguvernamentale de media şi-au exprimat îngrijorarea faţă de interdicţiile de intrare în Republica Moldova pentru doi jurnalişti străini, pe care Poliţia de Frontieră (PF) le-a aplicat recent. ONG-urile susţin că limitările de circulaţie contravin normelor democratice şi afectează negativ fluxul liber de informaţii.

Asociaţiile atenţionează că ar fi neconvingător motivul pe care PF l-a invocat pentru a-şi motiva refuzul de intrare în RM a ucraineanului Roman Şutov, de la portalul detector.media, şi a rusoaicei Irada Zeynalova, moderatoarea emisiunii „Itogi Nedeli” la postul rusesc NTV.

Potrivit organizaţiilor de media, în toate cazurile se face trimitere la faptul că jurnaliştii nu au întrunit condiţiile de trecere a frontierei de stat. Dar, cel puţin în ceea ce-l priveşte pe jurnalistul ucrainean Roman Şutov colaboratorii PF se contrazic, afirmând că, iniţial acesta nu ar fi declarat scopul real al vizitei în R. Moldova, dar „ulterior a încercat să-şi justifice vizita, cu prezentarea unui set de documente, însă acest fapt nu l-a scutit de decizia privind refuzul intrării în R. Moldova”.

În concluzie, organizaţiile civice au solicitat Guvernului R. Moldova să ia măsuri urgente pentru asigurarea liberei circulaţii a jurnaliştilor străini care vizitează ţara, în conformitate cu prevederile legislaţiei naţionale şi a convenţiilor internaţionale în domeniu făcând apel către Ministerul de Interne să nu utilizeze măsuri restrictive şi selective în ceea ce priveşte intrarea în Republica Moldova a reprezentanţilor mass media străini şi să permită tuturor jurnaliştilor să îşi exercite nestingherit activităţile profesionale.

Menţionăm că la 16 ianuarie, lui Roman Şutov, director de programe al unui portal media din Kiev, Ucraina, nu i s-a permis intrarea în Republica Moldova pentru a participa la un training pentru jurnalişti. Expertul a scris pe pagina sa de Facebook, că poliţiştii de la Chişinău nu s-au lăsat convinşi nici de agenda evenimentului pe care a prezentat-o şi nici de invitaţia pe care a primit-o din partea Ambasadei SUA în Moldova.

Al doilea caz a fost cel al Iradei Zeinalova, prezentatoare la postul NTV din Rusia, care, în aceeaşi zi a fost oprită pe aeroportul Internaţional Chişinău, din cauză că nu a putut confirma cu actele necesare întâlnirea stabilită cu unele persoane oficiale din R. Moldova.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe