ONG-uri de media din RM: Bruierea transmisiunii TV8 - îngrădirea libertăţii de exprimare

Bruierea transmisiunii canalului TV8 a început în momentul când invitaţii emisiunii discutau despre acuzaţiile killerului Vitalie Proca, la adresa lui Vlad Plahotniuc precum că ar fi comandat omorul lui Gherman Gorbunţov.
Transmisiunea canalului TV8 din R. Moldova bruiat (poză de la telespectator)
Transmisiunea canalului TV8 din R. Moldova bruiat (poză de la telespectator) (tv8.md)

Organizaţiile de media din Republica Moldova îşi exprimă îngrijorarea faţă de bruierea emisiunii „Politică cu Natalia Morari”, transmisă de postul TV8 joi, 2 noiembrie. În opinia asociaţiilor, faptul menţionat ar putea fi calificat drept îngrădire a drepturilor privind accesul la informaţie şi libertatea de exprimare.

Potrivit postului, emisia TV8 ar fi fost bruiată în diferite localităţi - Chişinău, Ungheni, Bălţi, Floreşti, Edineţ, Briceni, Ocniţa, Comrat, Străşeni, Criuleni, Vadul lui Vodă. Redacţia afirmă că aceste probleme tehnice ar fi intervenit în timp ce invitaţii la emisiune discutau un subiect ce îl viza pe liderul Partidului Democrat, Vladimir Plahotniuc, şi că, în majoritatea cazurilor, semnalul a fost bruiat în localităţile în care furnizor de servicii este operatorul de stat Moldtelecom.

Conform unui comunicat emis de Moldtelecom, ar fi vorba de nişte „distorsiuni de imagine declanşate de echipamentele tehnice aflate în sediul televiziunii”.

„Atragem atenţia că articolul 34 al Constituţiei R. Moldova stipulează că "dreptul de a avea acces la orice informaţie de interes public nu poate fi îngrădit", iar împiedicarea intenţionată a activităţii mass media se pedepseşte penal”, se arată într-o declaraţie a ONG-urilor de media.

În concluzie, cele şapte asociaţii de media din RM, cer Consiliului Coordonator al Audiovizualului să se autosesizeze şi să solicite explicaţii de la furnizorii de servicii de televiziune pentru cele întâmplate. De asemenea acestea solicită Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei să elucideze cauzele bruierii semnalului video şi să informeze, în termen rezonabil, despre măsurile luate.

Menţionăm că mai mulţi telespectatori ai postului de televiziune TV8 s-au plâns că nu au putut viziona emisiunea „Politică”, difuzată joi seara. Asta după ce emisia a fost bruiată în mai multe localităţi din ţară. Întâmplător sau nu, problemele au apărut exact în timp ce invitaţii emisiunii discutau despre acuzaţiile killerului Vitalie Proca, la adresa lui Vlad Plahotniuc precum că ar fi comandat omorul lui Gherman Gorbunţov. Bruiajul a încetat abia la finalul emisiunii. Tehnicianul TV8 afirmă că în studioul postului nu au fost probleme, iar semnalul video transmis Moldtelecomului şi altor operatori, a fost acelaşi, însă s-au înregistrat distorsiuni de imagine doar la abonaţii Moldtelecom.