Omul lui Dodon, şef la CNA. Andrei Năstase: „Dacă noi am spus că depolitizăm, nu mai ţinem cont de cine câştigă un concurs”

Centrul Naţional Anticorupţie din R. Moldova (CNA)
Centrul Naţional Anticorupţie din R. Moldova (CNA) (facebook.com/cna)

Alegerea în funcţia de director al Centrului Naţional Anticorupţie (CNA) a unuia dintre consilierii preşedintelui Republici Moldova, Igor Dodon, a stârnit scandal la Chişinău. Nemulţumirea este şi mai mare, cu cât acesta a fost ales prin concurs, iar cei mai mulţi analişti politici şi reprezentanţi ai societăţii civile consideră că este vorba despre un concurs mimat.

De menţionat că acest lucru se întâmplă după ce actuala majoritate parlamentară formată din Blocul ACUM, Platforma DA şi PAS împreună cu Partidul Socialiştilor, a criticat dur regimul oligarhic al lui Vlad Plahotniuc pentru faptul că şi-a subordonat, prin oameni loiali, instituţiile menite să combată corupţia.

Potrivit Deutsche Welle, învestirea lui Ruslan Flocea în funcţia de şef al CNA a generat reacţii dure şi în Parlament, întrucât nu toţi deputaţii blocului ACUM şi-au dat votul pentru candidatul selectat prin concurs de Comisia juridică, acolo unde socialiştii au cei mai mulţi reprezentanţi.

În acest context, deputatul blocului ACUM, Octavian Ţîcu, a specificat că „nu trebuie să prostim pe nimeni acum. Vreau să întreb Partidul Socialiştilor de ce a fost nevoie de acest om, despre care ştim foarte bine că este un apropiat al preşedintelui Igor Dodon? Chiar frica lui Dodon este atât de mare, încât nu s-a putut organiza un concurs cinstit? Eu nu voi vota candidatura lui Ruslan Flocea. De această afiliere politică în cadrul justiţiei nu vreau să-mi asum nicio responsabilitate”.

În replică, şeful statului, preşedintele de facto al PSRM, a menţionat că „cei din majoritatea parlamentară puteau pur şi simplu să se înţeleagă între ei şi să ia o decizie politică”, întrebând „De ce să faci concursuri doar pentru a încerca să arăţi bine în faţa donatorilor externi?”.

„Şi eu am multe întrebări după desemnarea domnului Flocea la şefia CNA. Era mai bine dacă consilierii nu ar fi participat la aceste concursuri”, a reacţionat prim-ministrul, Maia Sandu.

Deşi anterior declarase că în mandatul său, partajări politice nu au fost şi nu vor fi, „aveţi cuvântul meu de onoare! Eu sunt victima partajărilor politice dintre bandiţi!”, ministrul de Interne, Andrei Năstase, recunoaşte că Ruslan Flocea este consilierul lui Igor Dodon, precizând totuşi că el a fost ales prin concurs.

„Dacă noi am spus că depolitizăm - nu mai ţinem cont de cine câştigă un concurs. Dacă a trecut filtrele la SIS şi în altă parte sub aspectul integrităţii şi profesionalismului, eu nu mă pot opune rezultatelor unui concurs, dacă acesta s-a desfăşurat corect.

Dar reţineţi: nici această funcţie, la fel ca altele, nu fac obiectul unor acorduri secrete între ACUM şi PSRM. Asemenea acorduri nu există”, a punctat Năstase, adăugând totodată că l-a avertizat pe Flocea în legătură cu pecetea de consilier al lui Dodon care, în calitate de director al CNA, îl va afecta.