Olteanu a profitat de faptul că era al treilea om în stat pentru a obţine sume uriaşe de bani [motivare]

Noul dosar Vîntu. Bogdan Olteanu a profitat de influenţa deţinută în baza funcţiei pe care o deţinea - de preşedinte al Camerei Deputaţilor - pentru a obţine sume uriaşe raportat la veniturile la care era îndreptăţit, au arătat judecătorii Înaltei Curţi.
Bogdan Olteanu
Bogdan Olteanu (Epoch Times România)

Bogdan Olteanu a profitat de faptul că era al treilea om în stat pentru a obţine sume uriaşe de bani, respectiv un milion de euro de la controversatul om de afaceri Sorin Ovidiu Vantu în schimbul numirii jurnalistului Liviu Mihaiu în funcţia de guvernator al Deltei Dunării, au arătat judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie în motivarea deciziei de plasare a lui Bogdan Olteanu în arest la domiciliu.

"Inculpatul a profitat de influenţa deţinută în baza funcţiei pe care o deţinea pentru a obţine sume uriaşe raportat la veniturile la care era îndreptăţit, ignorând exigenţele de etică pe care le presupune calitatea de ales public. Fapta apare cu atât mai gravă având în vedere poziţia pe care o deţinea inculpatul la momentul săvârşirii statului, cea de preşedinte al Camerei Deputaţilor, considerată a treia poziţie în ierarhia funcţiilor statului, ceea ce îi permitea să influenţeze activitatea a numeroase instituţii", se arată în motivarea instanţei, citată de Agerpres.

În opinia judecătorilor de la Înalta Curte, faptele de care este acuzat Bogdan Olteanu reprezintă şi acum un pericol pentru ordinea publică, chiar dacă ele au fost descoperite de organele judiciare în luna ianuarie 2016, la aproape 8 ani de la săvârşire, generând şi în prezent în rândul societăţii "puternice reacţii negative, care persistă cu aceeaşi intensitate".

Potrivit instanţei, circumstanţele personale favorabile lui Bogdan Olteanu (are un nivel ridicat de instruire, nu are antecedente penale, este integrat în societate) nu poate justifica cercetarea acestuia în libertate sub control judiciar, aşa cum a solicitat acesta.

În urmă cu câteva zile, instanţa supremă a respins însă şi solicitarea DNA de arestare preventivă a lui Bogdan Olteanu - acuzat de trafic de influenţă în noul dosar Vîntu - şi a decis plasarea fostului şef al Camerei Deputaţilor în arest la domiciliu pe o perioadă de 30 de zile.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne