Olguţa Vasilescu susţine că vrea să-i atragă înapoi pe românii plecaţi: Ţara se confruntă cu un mare deficit de forţă de muncă

În timp ce tinerii pleacă pe capete din ţară căci nu-şi găsesc locuri de muncă plătite decent şi potrivite calificării lor, Olguţa Vasilescu deplânge criza de personal cu care se confruntă România.
Olguta Vasilescu(PSD),
Olguta Vasilescu(PSD), (Florin Chirila/Epoch Times)

România se confruntă cu o situaţie din ce în ce mai îngrijorătoare, respectiv, lipsa de forţei de muncă în sectoare precum IT, sănătate, construcţii şi agricultură, a declarat vineri ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, adăugând că românii care au plecat să muncească în afară, mulţi dintre ei chiar în aceste domenii, trebuie atraşi înapoi.

"O situaţie care devine din ce în ce mai îngrijorătoare (...) este aceea că în ultimii ani vorbim despre un deficit foarte mare pe piaţa muncii din România în ceea ce priveşte câteva sectoare: IT-ul, construcţiile şi agricultură. Dacă mâine sunt 12.000 de absolvenţi de IT ei vor fi imediat absorbiţi de piaţă în următoarea săptămână; medicii - scoatem posturi de medici la concurs şi nu se prezintă nimeni, sau oricum pe 10 locuri se prezintă un singur candidat; piaţa de construcţii, unde problema foarte mare va veni anul viitor (...) când va intra în funcţiune PNDL-ul II, care înseamnă o sumă de aproximativ 30 de miliarde de lei, bani pe care îi vor gestiona toate localităţile şi în special cele din mediul rural, pentru că banii merg acolo, către proiecte de apă, de canalizare, de şcoli, de grădiniţe, dispensare ş.a.m.d., dar vom avea o problemă cu forţa de muncă în construcţii şi abia anul viitor o să ne dăm seama cât de gravă este această situaţie. Anul acesta, din ianuarie până acum, avem 20.000 de locuri de muncă în plus în construcţii, dar cererea este mult mai mare şi ajung la al patrulea sector foarte important unde este un deficit foarte mare de forţă de muncă, cel din agricultură", a declarat Vasilescu, citată de Agerpres, la Piteşti.

Cum Olguţa Vasilescu a făcut referire inclusiv la doctori, reamintim că recent pe internet a fost lansată o petiţie prin care absolvenţii Facultăţii de Medicină Generală cer Ministerului Sănătăţii să suplimenteze numărul de posturi pentru concurenţii examenului de rezidenţiat, reamintindu-i acestuia că în caz contrar, sute de tineri medici riscă să rămână şomeri sau să fie alungaţi din ţară, asta în condiţiile în care România are deficit de medici.

Petiţia apare în contextul în care anul acesta la examenul de Rezidenţiat 4211 candidaţi care au obţinut notă de trecere vor concura pe 3137 de locuri şi 428 de posturi. În concluzie, 646 de candidaţi care au obţinut notă de trecere, nu vor ajunge să aleagă nimic la repartizare pentru că nu vor avea din ce, a explicat pentru Epoch Times tânărul medic Nadejda Bârlădeanu, atrăgând atenţia că, în timp ce statul român se plânge de lipsă de oameni, 646 de doctori rămân şomeri sau aleg să plece din ţară după o investiţie de şcolarizare de 11,800 de euro per student.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne