Oleg Deripaska se oferă să depună mărturie despre legăturile lui Trump cu Moscova în schimbul imunităţii

Oligarhul rus Oleg Deripaska
Oligarhul rus Oleg Deripaska (Andrey Rudakov / Bloomberg / Getty Images)

Oligarhul rus Oleg Deripaska, un apropiat al lui Paul Manafort, fostul manager al campaniei prezidenţiale a lui Donald Trump, s-a oferit să depună mărturie în faţa unei comisii congresionale care investighează presupusele legături ale noului preşedinte american cu Kremlinul.

Cu toate acestea, congressmenii americani au refuzat condiţiile cerute de Deripaska, conform unui articol New York Times apărut vineri.

Oferta făcută de magnatul aluminiului Oleg Deripaska este cu atât mai surprinzătoare cu cât acesta este un apropiat al lui Vladimir Putin. Relaţia dintre preşedintele rus şi cel american este cunoscută ca fiind cordială, Trump refuzând să critice prea dur conducerea de la Kremlin.

Manafort a avut relaţii de afaceri cu Deripaska la mijlocul anilor 2000, când republicanul a consiliat politicieni ucraineni pro-ruşi. Relaţia lor a devenit tensionată, lucru care a dus la un proces.

Spre sfârşitul campaniei sale prezidenţiale, Donald Trump a fost acuzat de liderii democraţi de apropiere prea mare faţă de Kremlin. Deşi serviciile de informaţii americane nu au reuşit să obţină dovezi concludente care să sprijine teoria, învinuirile au declanşat o campanie masivă de presă îndreptată împotriva noului preşedinte american după instaurarea sa la putere.

Manafort a negat orice relaţii necorespunzătoare cu Rusia şi a înmânat Comisiei senatoriale pentru Informaţii diverse documente privind activitatea sa în Rusia.

Deripaska, conform articolului New York Times, ar fi cerut imunitate totală în schimbul mărturiei sale.

Cu toate acestea comisiile din Senat şi Camera Reprezentanţilor au refuzat oferta lui Deripaska deoarece acordurile de imunitate ar genera complicaţii pentru investigatori.