Olanda/încoronare: Trecutul Prinţesei Maxima care aproape că i-a pus în pericol domnia

Maxima Zorreguieta, viitoare prinţesă a Olandei.
Maxima Zorreguieta, viitoare prinţesă a Olandei. (Michel Porro / Getty Images)

Compania Mercado Abierto - unde Maxima Zorreguieta şi viitoare prinţesă a Olandei a lucrat prima oară ca stagiară - s-a aflat în centrul unei anchete pentru spălare de bani şi trafic de droguri, noteză marţi ziarul ABC.

În martie 1989, Maxima Zorreguieta şi-a început studiile universitare. Se trezea dimineaţa la 06.00 pentru a ajunge la 07: 45 la facultatea Estudios Económicas de la Pontificia Universiad Católica Argentina, una dintre cele mai exclusiviste din Buenos Aires. Deşi profesorii şi-o amintesc ca pe o studentă responsabilă, nu s-a remarcat printre cele mai bune din clasă. A terminat facultatea cu o medie de 6,35.

La sfârşitul anului 1991, Jorge Zorreguieta, tatăl Maximei şi fost ministru în ultima dictatură argentiniană, a ajutat-o pe fiica sa să intre la Mercado Abierto S.A., o importantă companie financiară din ţară. Proprietarii companiei, şi prieteni ai familiei Zorreguieta, au fost încântaţi de Maxima. La fel şi colegii săi de muncă: 'Era foarte inteligentă, amuzantă şi i se întrezărea un mare viitor', îşi aminteşte un fost coleg de serviciu al Maximei.

Aici a învăţat regulile unei lumi care i se părea fascinantă şi repede a devenit unul din cei mai buni brokeri. Când a renunţat, nu şi-a închipuit că viitorul îi va fi umbrit de anii petrecuţi la Mercado Abierto şi care vor da mari bătăi de cap casei regale olandeze. Maxima trebuia să aibă un trecut fără pată pentru a intra într-o familie regală. Şi orice legătură cu persoane sau companii având probleme cu justiţia puteau fi un mare impediment.

La patru ani după ce actuala Prinţesă de Olanda a fost angajată la Mercado Abierto, compania financiară a fost implicată într-o anchetă a guvernului SUA pentru spălare de bani. Pe Maxima a luat-o prin surprindere ştirea: nu îşi amintea să fi auzit vreo convorbire suspectă în birourile firmei. Niciodată nu-i fusese încredinţată vreo sarcină care să fi fost ilicită.

'La patru ani după plecarea Maximei din firmă, Mercado Abierto a fost implicată într-o anchetă a guvernului SUA pentru spălare de bani. Potrivit Interpolului, CIA şi DEA, conturile companiei au fost destinaţia finală a milioane de 'narcodolari' trimişi din New York de agenţi secreţi care s-au infiltrat în operaţiunea realizată şi recunoscută de guvernul SUA, numită Cartelul din Juárez', explică autorii cărţii 'Máxima. O poveste regală', biografia neautorizată a viitoarei regine.

Potrivit autorilor, Prinţesa s-a declarat în stare de 'şoc' şi surprinsă de ştire, având în vedere că, potrivit spuselor sale, nu auzise niciodată nimic suspect în birourile firmei. Aldo Ducler, unul din autorii firmei a negat întotdeauna că ar şti de unde provin banii intraţi în conturile companiei. În 2008, un judecător argentinian a prescris până la urmă dosarul din lipsă de probe. În sentinţa finală judecătorul a notat că patronii şi angajaţii firmei 'nu au avut nici cea mai mică idee că banii transferaţi proveneau din traficul de droguri'. În Olanda cazul era aproape uitat, dar sentinţa a permis casei Regale să răsufle uşurată.