Olanda începe procesul împotriva suspecţilor în cazul zborului malaezian MH17

Suspecţii care au doborât zborul malaezian de pasageri MH17 deasupra Ucrainei în 2014 vor fi judecaţi în Olanda, a anunţat guvernul olandez.
Cabina avionului Malaysia Airlines, zborul MH17 doborât deasupra Ucrainei. Raportul final al anchetei a fost dezvăluit pe 13 octombrie 2015
Cabina avionului Malaysia Airlines, zborul MH17 doborât deasupra Ucrainei. Raportul final al anchetei a fost dezvăluit pe 13 octombrie 2015 (EMMANUEL DUNAND/AFP/Getty Images)

Toţi cei 298 de pasageri aflaţi la bordul avionului companiei Malaysia Airlines au murit atunci când s-a prăbuşit avionul pe un câmp în regiunea estică zguduită de război a Ucrainei, în 17 iulie 2014. Peste 190 de persoane dintre cele aflate în zborul MH17 erau cetăţeni olandezi.

Avionul a decolat de pe aeroportul Schiphol din Amsterdam şi se îndrepta spre Kuala Lumpur, când a fost doborât. La câteva zile după dezastrul aerian, oficialii olandezi au promis că îi vor judeca pe cei vinovaţi, dar nici în prezent încă nu a fost făcut cunoscut numele vreunui suspect.

Declaraţia publicată de Ministerul olandez de Externe a făcut referinţe repetate la “suspecţi”, dar nu este clar dacă şi când îi vor numi oficialii olandezi pe cei pe care îi consideră responsabili pentru dezastru.

Tjibbe Joustra, preşedintele Comitetului Olandez pentru Siguranţă, a declarat publicaţiei Volksrant că este improbabil să li se dea pedepse actuale acestor persoane şi mai mult ca sigur că suspecţii vor fi judecaţi şi condamnaţi în lipsă.

Un raport publicat în 2015 de investigatorii aerieni olandezi a concluzionat că avionul Boeing 777 a fost cel mai probabil distrus de o rachetă lansată de un sistem Buk de producţie rusească. O a doua investigaţie internaţională, ce a avut loc în 2016, a precizat că racheta a fost lansată de pe un câmp controlat la acea vreme de separaştii pro-ruşi.

Investigatorii au insistat să obţină acces la locul prăbuşirii avionului, care s-a aflat în mijlocul unei zone de război. Fragmentele avionului malaezian şi rămăşiţele victimelor au fost împrăştiate pe suprafaţa unui câmp întins, reprezentând o provocare uriaşă pentru experţii care au încercat să afle din ce cauză s-a prăbuşit avionul.

Autorităţile au încercat să redea familiilor rămăşiţele celor dragi, care au fost iniţial urcate într-un tren frigorific.

În cele din urmă, o parte din fragmentele avionului au fost puse înapoi cap la cap în interiorul unui hangar, permiţând experţilor să stabilească ce anume s-ar putea să se fi întâmplat.

După doborârea avionului, oficialii olandezi au promis că vor lansa o acţiune penală împotriva celor responsabili pentru această tragedie. Dar, au trecut aproape trei ani pentru a se conveni asupra unor aspecte ale procesului. În 2015, Rusia a blocat iniţiativa de a se crea un tribunal internaţional special pentru judecarea celor implicaţi în incident.

O declaraţie a Ministerului olandez de Externe, publicată miercuri dimineaţă, a susţinut că cele cinci ţări care s-au implicat cel mai mult în investigaţie au convenit că Olanda este cea mai bună locaţie unde să aibă loc procesele împotriva vinovaţilor.

“Ţările care au făcut parte din JIT (Echipa Comună de Investigaţie) au decis acum că suspecţii ar trebui să fie judecaţi în Olanda, proces care va fi înrădăcinat în cooperarea şi suportul internaţional”, conform declaraţiei.

JIT este format din Australia, Belgia, Malaezia, Olanda şi Ucraina, toate având un număr semnificativ de cetăţeni la bordul avionului doborât.