OLAF recomandă autorităţilor române să recupereze prejudiciul din ultimul dosar al lui Dragnea

DNA şi Direcţia Generală Politică Regională şi Urbană ar trebui să ia măsuri pentru a recupera cele 21 de milioane de euro prejudiciu din dosarul în care liderul PSD e acuzat de constituire de grup infracţional organizat.
Justiţia
Justiţia (Captură web)

Oficiul European Antifraudă a transmis luni că investigaţiile OLAF, care au stat la baza dosarului în care DNA îl acuză pe Liviu Dragnea de fraudarea fondurilor UE, constituire de grup infracţional organizat şi abuz în serviciu, vin cu o recomandare financiară către Direcţia Generală Politică Regională şi Urbană şi cu recomandări judiciare către DNA.

Primei instituţii i se recomandă să recupereze suma de 21 de milioane de euro iar procurorilor anticorupţie să iniţieze acţiuni judiciare în materie, relatează Hotnews.

Potrivit sursei citate, OLAF a găsit dovezi care sugerează înţelegeri între beneficiarul fondurilor, funcţionarii publici şi contractant, inclusiv falsificarea documentelor în timpul procedurii de achiziţie. Unele dintre aceste documente au fost utilizate şi în sprijinul cererii pe care beneficiarul a prezentat-o autorităţii de gestionare obţinând plata a 21 de milioane EUR din fondurile Uniunii Europene.

Investigaţiile OLAF se încheie cu o recomanare financiară către Direcţia Generală Politică Regională şi Urbană pentru a recupera suma de 21 de milioane de euro şi cu recomandări judiciare adresate Direcţiei Naţionale Anticorupţie din România să iniţieze acţiuni judiciare în materie, arată acelaşi comunicat al instituţiei.

"Această investigaţie este un exemplu perfect al cooperării pozitive dintre OLAF şi autorităţile naţionale", a declarat directorul general al OLAF, Nicholas Ilett.

"OLAF a efectuat investigaţii amănunţite, sperând că va avea un efect disuasiv puternic", a adăugat el.

Reamintim că liderul PSD, Liviu Dragnea, a fost pus luni sub urmărire penală de procurorii anticorupţie într-un nou dosar, al treilea la număr până acum, pentru presupuse infracţiuni comise pe vremea când era preşedinte al Consiliului Judeţean Teleorman.

Constituirea unui grup infracţional organizat, două infracţiuni de abuz în serviciu cu obţinere de foloase pentru sine sau pentru altul şi două infracţiuni de folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene - acestea sunt capetele de acuzare puse pe masă

Mai amintim că, potrivit DNA, grupul infracţional constituit de Dragnea, format din funcţionari ai instituţiilor din administraţia publică şi oameni de afaceri, "acţionează şi în prezent".