Ofiţerii DIPI care au colaborat cu DNA, filaţi de colegii lor la ordinul lui Tobă

Fostul ministru de Interne, Petre Tobă, a aprobat monitorizarea ofiţerilor de la Departamentul de Informaţii şi Protecţie Internă (DIPI), fostul "Doi şi'un sfert", care au mers la DNA să expună problemele instituţiei.
Petre Tobă
Petre Tobă (Mihuţ Savu / Epoch Times)

Mai mulţi ofiţeri ai serviciului secret al Internelor, Departamentul de Informaţii şi Protecţie Internă (DIPI), au fost filaţi de colegii lor, fiind bănuiţi că au colaborat cu DNA. Întreaga operaţiune de filaj a fost realizată la ordinul fostului şef de serviciu, Gheorghe Nicolae, şi avizată de fostul ministru de Interne, Petre Tobă, dezvăluie Adevărul.

Chestorul principal de poliţie Gheorghe Nicolae, fostul şef al DIPI în perioada august 2014 – februarie 2016, a întocmit pe 13 ianuarie 2016, raportul numărul "001056607" prin care a propus ca mai mulţi ofiţeri din subordine să fie monitorizaţi. Actul a fost înaintat ministrului de Interne de atunci, Petre Tobă. Era vorba de operaţiuni de filaj în cazul unor ofiţeri DIPI care au făcut parte din Comisia de control a fondurilor operative. Aceştia au descoperit că banii serviciului "Doi şi-un sfert" destinaţi informatorilor şi operaţiunilor de filaj erau deturnaţi către protocol sau diverse achiziţii inutile, cum ar fi un autoturism Audi A6, canapele, televizor şi jacuzzi pentru biroul ministrului de Interne, Gabriel Oprea.

În luna ianuarie 2016, Gheorghe Nicolae avusese mai multe discuţii în contradictoriu cu aceşti ofiţeri. Şeful DIPI a făcut presiuni asupra subordonaţilor pentru a muşamaliza informaţiile din raportul de control. Chestorul principal şi-a dat seama că exista posibilitatea să fi fost interceptat de subordonaţii săi. Din acest motiv, a luat decizia să folosească resursele umane şi tehnica DIPI pentru urmărirea acestora şi pentru a împiedica o posibilă anchetă penală. Gheorghe Nicolae a ieşit la raport la ministrul de Interne, Petre Tobă, care a aprobat măsurile de urmărire a ofiţerilor. Imediat după aprobare, raportul a fost clasificat ca secret de stat.

Pentru a citi continuarea articolului intraţi aici.