Oficialii UE resping declaraţia elenă privind schiţarea unui acord privind bailout-ul

Premierul grec Alexis Tsipras.
Premierul grec Alexis Tsipras. (Captură Foto)

Guvernul grec a declarat miercuri că a început să fie schiţat un acord cu creditorii săi internaţionali, care va pava drumul pentru deblocarea ajutorului internaţional, dar oficialii europeni au respins imediat această afirmaţie considerând că sunt numai iluzii, conform Reuters.

Grecia şi creditorii săi internaţionali (Banca Centrală Europeană, Comisia Europeană şi Fondul Monetar Internaţional) sunt prinşi de patru luni într-o serie de negocieri dure în privinţa reformelor pe care Atena ar trebui să le adopte în schimbul deblocării banilor prevăzuţi de programul actual de salvare financiară a Greciei (bailout).

Fără un acord, Atena riscă să intre în default sau faliment în câteva săptămâni.

O nouă rundă de negocieri a început miercuri în Bruxelles şi un oficial al guvernului grec a declarat că cele două tabere vor începe să schiţeze un acord la nivel tehnic, în conformitate cu cerinţele Atenei de a nu se aplica tăieri ale pensiilor şi de a se impune un obiectiv mai redus pentru surplusul bugetar primar.

Dar vicepreşedintele Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis, a declarat că cele două tabere au încă anumite lucruri de rezolvat înainte să se elaboreze vreun acord.

Alţi oficiali din zona euro, discutând cu Reuters sub condiţia anonimatului, au fost mai aspri în afirmaţiile lor. Un oficial a declarat că remarcile elenilor sunt nişte “prostii”, iar un altul a declarat că “mi-aş dori să fie adevărat”.

Viceministrul grec de externe Euclid Tsakalotos, care este negociator în discuţiile cu creditorii Atenei, a declarat ziarului german Frankfurter Allgemeine Zeitung că cele două tabere nu numai că negociază termenii pentru finalizarea programului actual de ajutor financiar dar şi că în discuţii au fost abordate deja condiţiile pentru un ajutor financiar suplimentar.

Tsakalotos a mai declarat că o decizia finală în privinţa susţinerii financiare suplimentare a Greciei şi asupra viitorului economic al ţării se va lua în următoarele două săptămâni.

Un alt oficial grec a apărat declaraţia guvernului elen şi a susţinut că orice acord provizoriu care este schiţat acum nu va fi un acord final, adăugând că au fost înregistrate progrese în discuţiile dintre cele două tabere chiar dacă nu s-a ajuns la o înţelegere asupra unor chestiuni, adaugă Reuters.

Declaraţiile au loc în condiţiile amplificării presiunilor asupra premierului grec Alexis Tsipras de a încheia un acord înainte ca ţara să trebuiască să ramburseze 300 de milioane de euro către FMI în 5 iunie. Mai mulţi oficiali ai guvernului elen au susţinut, însă, că Atena nu are banii pentru această plată.

Discutând cu reporterii după o întâlnire cu miniştrii implicaţi în negocierile celor două tabere, Tsipras a declarat la rândul său că este aproape de elaborarea unui acord, adăugând că o parte a progresului lent al negocierilor se datorează neînţelegerilor politice dintre UE şi FMI.

“Ne aflăm în etapa finală şi este evident că este nevoie de calm şi determinare”, a declarat Tsipras reporterilor. “Nu suntem singuri în această situaţie. Avem de a face cu 3 instituţii diferite care deseori au viziuni opuse.”

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe