Oficialii UE caută mijloace legale pentru a evita un posibil veto al Londrei pe bugetul 2014-2020

Oficialii Uniunii Europene caută mijloace legale pentru a evita un posibil veto al Marii Britanii pe bugetul 2014-2020, scrie EurActiv, citând diplomaţi europeni.

Marea Britanie este, alături de Germania şi Franţa, unul dintre contributorii neţi care solicită reduceri majore la bugetul UE în viitorul exerciţiu bugetar 2014-2020. Argumentul Londrei este acela că bugetul comun trebuie să fie în concordanţă cu austeritatea din majoritatea statelor membre.

Aflat sub puternica presiune a euroscepticilor din propriul său partid şi cu un mandat ferm din partea Parlamentului de a cere tăieri la buget, premierul britanic David Cameron ar putea uza de dreptul de veto la Consiliul European din 22-23 noiembrie.

Germania şi alte ţări se tem că atitudinea Londrei va arunca negocierile privind viitorul buget în haos, deturnând atenţia de la probleme mult mai stringente în prezent, precum situaţia din zona euro, care a intrat din nou în recesiune. În plus, lipsa unui acord săptămâna viitoare ar submina încrederea pieţelor în UE într-un moment foarte delicat.

Diplomaţii europeni apreciază că britanicii sunt singurii care ar putea împiedica ajungerea la un acord la summit şi susţin că instituţiile europene se gândesc cum pot contracara, legal, un eventual veto al perfidului Albion.

Dacă nu se va ajunge la un acord pe exerciţiul bugetar 2014-2020, bugetele anuale se vor calcula în funcţie de cheltuielile din 2013, la care se adaugă 2% pentru inflaţie, ceea ce i-ar putea costa pe britanici mai mult decât actuala contribuţie. În plus, pentru un buget anual nu este nevoie de unanimitate, situaţie în care Marea Britanie nu şi-ar mai putea exercita dreptul de veto.

În timp ce oficialii europeni se gândesc cum să evite un veto britanic, Berlinul încearcă să ajungă la un compromis cu Londra, pentru a se obţine un acord săptămâna viitoare, misiune dificilă în condiţiile în care, până acum, oficialii britanici au fost destul de vagi şi nu au avansat clar o cifră privind reducerile bugetare.

Pentru a veni în întâmpinarea ţărilor net contributoare, preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, a propus o reducere de 80 de miliarde de euro faţă de propunerea Comisiei Europene şi menţinerea ”rabatului britanic” (o reducere pentru contribuţia de TVA pentru anul următor, obţinută pentru prima dată de Margaret Thatcher în 1984).

Propunerea lui Herman Van Rompuy nu mulţumeşte însă pe nimeni.

Marea Britanie, Germania, Suedia şi Olanda solicită reduceri între 100 şi 200 de miliarde de euro faţă de propunerea de aproximativ 1.000 de miliarde a CE. De cealaltă parte, România, Polonia şi celelalte ţări din grupul ”Prietenii coeziunii” resping categoric o reducere la fondul de coeziune, menit să micşoreze disparităţile între noile şi vechile state membre. Nici Franţa nu consideră acceptabilă propunerea, care afectează subvenţiile directe din agricultură.

Diplomaţii europeni apreciază însă că ţări precum Polonia, Ungaria sau Cehia nu vor ameninţa cu dreptul de veto, chiar dacă se vor decide tăieri la coeziune. Nici Franţa nu va putea să recurgă la acest mecanism, dacă Germania şi alte ţări sunt dispuse să ajungă la un acord, mai susţin ei.

Dacă România va intra şi ea în ecuaţia utilizării dreptului de veto, aşa cum doreşte premierul Victor Ponta, rămâne de văzut. Este însă destul de dificil, în condiţiile în care Bucureştiul nu are argumente pentru a cere bani mai mulţi.

Potrivit Deutsche Welle, în condiţiile în care România a atras abia o zecime din sumele puse la dispoziţie în exerciţiul bugetar 2007-2013, reprezentantul ţării la Consiliul European nu va avea ”argumente puternice” de partea sa. ”Este ceva care nu mai ţine de abilitatea diplomatică sau de talent persuasiv”, precizează DW, adăugând că singura modalitate prin care România mai poate influenţa în folosul ei deciziile liderilor europeni este oferită de grupul ”Prietenii coeziunii”.

Pe de altă parte, Polonia, unul dintre principalii actori ai acestui grup, ar putea la un moment dat - dacă obţine ceea ce vrea - să-şi vadă de propriile interese şi să-i lase pe ceilalţi ”prieteni” să se descurce singuri.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe