Oficiali ruşi avertizează Google să nu interfereze cu alegerile din Rusia prin postarea videoclipurilor lui Navalnîi

Liderului opoziţiei ruse Alexei Navalnîi
Liderului opoziţiei ruse Alexei Navalnîi (Getty Images)

Oficiali ruşi susţin că au avertizat gigantul american Google să nu se “amestece” în alegerile locale programate în Rusia în acest weekend permiţându-i lui Alexei Navalnîi, un opozant al preşedintelui rus Vladimir Putin, să posteze pe YouTube materiale video care fac apel la proteste în masă.

Reprezentanţii Comisiei Electorale a Rusiei, biroului Procurorului General şi agenţia rusă de monitorizare a Internetului au discutat despre nemulţumirile lor faţă de Google, care deţine YouTube, în timpul unei întâlniri a Camerei Superioare a Parlamentului rus, adică Consiliul Federaţiei, desfăşurată marţi, potrivit RFE/RL.

Diverşi oficiali au susţinut că Navalnîi foloseşte YouTube pentru a răspândi informaţii care sunt “ilegale” în Rusia şi au avertizat că Google ar putea fi dat în judecată dacă nu ia măsuri pentru a opri acest lucru.

Navalnîi a folosit canalul său de YouTube pentru a cere cetăţenilor ruşi să protesteze împotriva nepopularelor reforme privind vârsta de pensionare în 9 septembrie, în aceeaşi zi în care câteva regiuni ale Rusiei şi Moscova sunt programate să îşi aleagă oficiali regionali şi locali.

Alexandr Kliukin, membru al Comisiei Electorale Centrale, a afirmat că această comisie a trimis o scrisoare oficială lui Larry Page, director general al Alphabet, compania mamă a Google, cu privire la utilizarea platformei YouTube de către Navalnîi.

“Am informat Google că astfel de evenimente într-o zi electorală vor duce la încălcarea masivă a legii” deoarece desfăşurarea de campanii politice este interzisă în ziua alegerilor, a precizat Kliukin.

“Amestecul unei companii străine în alegerile noastre nu este permis”, a afirmat el.

În remarcile sale, Kliukin a sugerat că Google este folosit ca o unealtă de către guvernul american pentru a influenţa alegerile, deşi Google nu este deţinut sau controlat de guvern.

Avertismentul adresat companiei Google de către oficialii ruşi are loc într-un moment în care SUA a impus sancţiuni împotriva Kremlinului din cauza acuzaţiilor că ar fi interferat cu alegerile prezidenţiale americane din 2016.

Procurorul special american Robert Mueller a acuzat de asemenea câţiva oficiali ruşi din sectorul de informaţii de hackuirea şi divulgarea de documente ale Partidului Democrat din SUA cu scopul de a influenţa alegerile din 2016.

O purtătoare de cuvânt a Google a refuzat să comenteze acuzaţiile de “interferare”, dar a precizat că gigantul american “va evalua toate cererile valide ale instituţiilor guvernamentale”.

Leonid Volkov, asociat al lui Navalnîi, a afirmat că viitoarea acţiune de protest nu va încălca legile electorale din moment ce obiectivul său nu este acela de a desfăşura o campanie pentru un anumit candidat.

YouTube este “singurul canal de informare a maselor. Angajaţii de la toate nivelele guvernului rus... au primit ordinul de a bloca protestele prin toate mijloacele necesare”, a scris Volkov pe Facebook.

Înaintea protestului planificat pentru 9 septembrie, Navalnîi a fost condamnat la 30 de zile închisoare pentru că a ajutat la organizarea unui miting stradal în Moscova în luna ianuarie.

Vadim Subbotin, adjunct al directorului agenţiei ruse de monitorizare a Internetului Roskomnadzor, a afirmat că YouTube “acţionează ca o legătură în lanţul răspândirii de propagandă pentru comportament antisocial în timpul alegerilor ruseşti”.

“Peste 40” de canale YouTube “fac apel în mod constant să se încalce legea rusească”, a adăugat Subbotin.

Dacă Google nu va răspunde plângerilor oficiale, acest lucru va fi văzut ca o “intervenţie directă în afacerile interne ale Rusiei”, a mai susţinut acesta.

Alexei Zhafiarov, de la Biroului Procuraturii Generale, a declarat că a trimis un avertisment oficial companiei Google cu privire la “inadmisibilitatea” încălcării legilor electorale ruseşti.

“Aceasta este o măsură destul de gravă, după care ei pot fi chemaţi să răspundă”, inclusiv prin urmărire penală, a precizat Zhafiarov.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe