Oficiali germani recunosc că Londra încă nu are dovezi că Moscova l-ar fi otrăvit pe fostul spion rus Skripal

Serghei şi Iulia Skripal
Serghei şi Iulia Skripal (Getty Images)

Mass media germană a raportat că guvernul Germaniei nu are nicio dovadă din partea autorităţilor britanice care să susţină afirmaţiile Londrei că Moscova ar fi fost în spatele otrăvirii în Marea Britanie a unui fost spion rus şi a fiicei sale.

La peste 3 luni de la lansarea unei anchete privind otrăvirea fostului agent rus Serghei Skripal şi a fiicei sale Iulia în 4 martie, în oraşul britanic Salisbury, unele rapoarte media indică faptul că Londra este surprinzător de tăcută când vine vorba de publicarea oricăror dovezi reale care ar putea susţine acuzaţiile formulate împotriva Rusiei.

Săptămâna trecută, în cadrul unei sesiuni cu uşile închise, guvernul german a informat o comisie parlamentară de monitorizare că încă nu a primit niciun fel de dovadă care să sugereze că Rusia ar putea fi în spatele incidentului din Salisbury, potrivit postului german de televiziune RBB.

“Pe moment se ştie doar că otrava folosită în atac a fost agentul chimic numit Novicioc, care a fost produs la un moment dat în [fosta] Uniunea Sovietică”, a declarat Michael Goetschenberg pentru RBB, comentând rezultatele sesiuni respective, cu care este familiar. Goetschenberg este corespondent al grupului german de radiodifuziune publică ARD şi expert în probleme legate de servicii de securitate.

Pe lângă această informaţie privind Novicioc, care a fost publicată de autorităţile britanice la scurt timp după incidentul de la începutul lunii martie, niciun fel de noi date privind presupusa implicare a Rusiei în acest caz nu au fost furnizate până acum Germaniei, a adăugat el, potrivit site-ului de ştiri Zero Hedge.

De asemenea, serviciile germane de informaţii nu au descoperit până acum nicio urmă a implicării ruşilor în acest caz, a precizat Goetschenberg.

“BND, serviciul german de informaţii externe... şi-a contactat de asemenea propriile surse şi a încercat să verifice într-un fel informaţiile [legate de potenţiala implicare a Rusiei]”, a declarat Goetschenberg pentru RBB, adăugând că, în cele din urmă, nici serviciul nu a reuşit să găsească vreo dovadă care să indice implicarea Moscovei.

Rusia a negat în mod categoric orice implicare şi s-a plâns că victimelor nu li s-a permis să fie vizitate de avocaţi şi diplomaţi ruşi, şi că rezultatele investigaţiei sunt menţinute secrete. Ambasadorul rus în Marea Britanie a susţinut că Londra încearcă să “distrugă” dovezi în cadrul anchetei.

Cu doar câteva zile în urmă, Scotland Yard a declarat că încă urmăreşte mai multe indicii în investigaţie, adăugând că pe moment “nu poate discuta rezultatele”. Ancheta i-a costat deja pe contribuabilii britanici 7,5 milioane de lire sterline (8,5 milioane de euro).

După otrăvirea lui Skripal, Marea Britanie şi câţiva dintre aliaţii săi au decis să expulzeze peste 140 de diplomaţi ruşi, administraţia preşedintelui american Donald Trump expulzând 60 de diplomaţi ruşi, iar Londra, 23. Pe de altă parte, Kremlinul a răspuns cu expulzarea a zeci de diplomaţi străini şi a cerut Marii Britanii să îşi restrângă misiunea diplomatică în Rusia, lucru care afectează peste 50 de locuri de muncă.

Între timp, fostul spion rus şi fiica sa au fost eliberaţi din spital.