Oficiali europeni: Ne opunem vehement oricăror schimbări ale sistemului electoral din Moldova

PPE şi ALDE susţin că vor solicita stoparea finanţărilor din partea UE, dacă PDM va modifica sistemul electoral din Moldova, uninominalul fiind doar o încercare disperată de menţinere a democraţilor la putere.
Sectii de votare
Sectii de votare (youtube.com)

Preşedinta Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS) Maia Sandu anunţă că două partide europene importante spun lucrurilor pe nume: un grup restrâns de oameni conduc Republica Moldova pe făgaşul transformării într-un stat autoritar, un stat eşuat. Guvernarea de la Chişinău este atenţionată asupra riscului stopării finanţării din partea Uniunii Europene în cazul modificării sistemului electoral fără susţinerea opoziţiei şi a societăţii civile.

„În ultimii ani, am urmărit îndeaproape evoluţia evenimentelor din Republica Moldova şi nu am fost niciodată atât de alarmaţi ca acum. Moldova este condusă de un partid, Partidul Democrat (membru al Partidului Socialiştilor Europeni), care se proclamă proeuropean, dar, în realitate, nu este nici proeuropean, nici pro-Moldova. El serveşte intereselor unui grup restrâns de politicieni care conduc Moldova pe făgaşul transformării într-un stat autoritar, un stat eşuat”, menţionează Preşedintele Partidului Popular European (PPE), Joseph Daul, şi Preşedintele Alianţei Liberalilor şi Democraţilor pentru Europa (ALDE), Hans Van Baalen, potrivit declaraţiei comune cu referire la recenta iniţiativă a Partidului Democrat din Moldova (PDM) de a schimba sistemului electoral.

PPE şi ALDE notează că sunt în cunoştinţă de cauză şi condamnă cu fermitate faptul că PDM încearcă să „vândă” Occidentului stabilitate şi proeuropenism, în acelaşi timp însă oprimând opoziţia, controlând presa şi transformând sistemul judiciar într-un instrument de intimidare. Propunerea PD de a introduce sistemul de vot uninominal reprezintă o încercare disperată a unui partid care nu înregistrează mai mult de 4% în sondaje de a se asigura că liderul său rămâne la putere.

În opinia partidelor europene, cetăţenii Republicii Moldova îşi doresc mai multe locuri de muncă, un sistem al sănătăţii mai bun şi un viitor decent pentru copiii lor, dar nu schimbarea sistemului electoral. ”Acest Guvern trebuie să-şi orienteze eforturile spre asigurarea unei vieţi mai bune pentru poporul acestei ţări, nu pentru un număr limitat de politicieni din Partidul Democrat.”

PPE şi ALDE precizează că au luptat mereu pentru a reforma, democratiza şi menţine Republica Moldova pe parcursul său european.

”Noi vom continua să facem acest lucru împreună cu toate forţele politice europene care împărtăşesc aceste interese. Ne opunem vehement oricăror schimbări ale sistemului electoral din Moldova şi ne vom asigura că acest mesaj este transmis tuturor instituţiilor europene. Orice încercare de a implementa asemenea schimbări fără susţinerea opoziţiei şi a societăţii civile va determina PPE şi ALDE să solicite stoparea tuturor tipurilor de finanţări din partea UE”, concluzionează liderii PPE şi ALDE.

În context, PDM a publicat pe pagina de Facebook a partidului mesajul Secretarului General al Internaţionalei Socialiste, Luis Ayala transmis lui Vlad Plahotniuc prin care ar susţine reforma sistemului electoral din Moldova.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe