Oficiali europeni: Modificările care subminează integritatea procesului electoral în Republica Moldova sunt de neacceptat

Protest la Chişinău, împotriva invalidării alegerilor locale
Protest la Chişinău, împotriva invalidării alegerilor locale (Epoch Times România)

Recentele schimbări adoptate de Partidul Socialiştilor subminează integritatea procesului electoral înaintea alegerilor prezidenţiale din 1 noiembrie, lucru care îi îngrijorează pe preşedintele Delegaţiei Parlamentului European la Comitetul UE - Moldova, europarlamentarul Siegfried Mureşan, preşedintele Delegaţiei Parlamentului European la Adunarea Parlamentară Euronest, europarlamentarul Andrius Kubilius, şi vicepreşedintele Euronest, europarlamentarul Andrzej Halicki.

Mai mult decât atât, oficialii europeni au menţionat că urmăresc îndeaproape modul în care decurg lucrurile în Republica, în ceea ce ţine de procesul electoral şi alegerile prezidenţiale. Partidul preşedintelui Dodon este lipsit de ruşine şi de scrupule atunci când interpretează şi modifică reglementările electorale doar pentru a-l ajuta pe candidatul său să obţină o nouă victorie, au punctat cei trei europarlamentari.

„Este mai îngrijorător cum Comisia Electorală Centrală (CEC), o instituţie al cărei unic rol este de a asigura alegeri libere, corecte şi transparente, joacă, de asemenea, după scenariul PSRM-ului. Este inacceptabil faptul că CEC încearcă să schimbe regulile de finanţare a campaniei cu doar câteva săptămâni înainte de alegeri prin interzicerea utilizării donaţiilor financiare către partidele politice de către candidaţii aceloraşi partide. Acest lucru nu numai că reprezintă un pericol semnificativ pentru o concurenţă liberă şi echitabilă între candidaţi, dar şi subminează considerabil şansa tuturor candidaţilor de a desfăşura o campanie liberă şi corectă”, se arată într-o declaraţie a oficialilor europeni.

Totodată, aceştia au adăugat că se observă tot mai multe nereguli electorale care pun în pericol alegerile prezidenţiale democratice din Republica Moldova. Rapoartele privind falsificarea cererilor de preînregistrare pentru deschiderea secţiilor de votare din Federaţia Rusă sau riscul ca rezidenţii din regiunea separatistă Transnistria să fie cooptaţi în schemele de cumpărare a voturilor sunt deosebit de îngrijorătoare, au mai subliniat oficialii.

„Cu puţin mai mult de o lună înainte de alegerile prezidenţiale, CEC trebuie să respecte regulile şi să asigure pentru toţi candidaţii, nu doar pentru elita guvernamentală, o campanie electorală liberă şi corectă. În cooperare cu toate organismele internaţionale, OSCE, Consiliul Europei şi Uniunea Europeană, vom monitoriza îndeaproape integritatea campaniei electorale din Republica Moldova. Orice manipulare sau abatere de la standardele democratice va avea drept rezultat o condamnare puternică şi o revizuire a relaţiilor UE — Moldova”, se mai arată în declaraţie oficialilor din UE.