Oficiali americani: Trump îşi recâştigă avantajul asupra Beijingului prin neîncheierea unui acord cu Phenianul

Preşedintele american Donald Trump (st) şi omologul său chinez Xi Jinping
Preşedintele american Donald Trump (st) şi omologul său chinez Xi Jinping (Getty Images)

Decizia preşedintelui american Donald Trump de a pleca de la summitul cu dictatorul nord-coreean Kim Jong-un fără un acord a trimis un mesaj clar preşedintelui chinez Xi Jinping: SUA va rămâne pe poziţie şi va respinge acordurile care nu se ridică la nivelul aşteptărilor sale.

Beijingul este cel mai apropiat aliat al Phenianului şi este responsabil pentru 90% din comerţul nord-coreean, conform datelor furnizate de Fondul Monetar Internaţional. Acest lucru îi oferă Chinei o mare influenţă asupra Coreei de Nord – şi, prin urmare, Beijingul a avut o miză mare în rezultatul summitului eşuat din Vietnam.

Unii din conducerea Partidului Comunist Chinez au văzut summitul dintre Kim Jong-un şi Donald Trump ca un teren de testare al determinării Statelor Unite, conform unui oficial american de rang înalt care a cerut să rămână anonim. În cazul în care SUA ar fi cedat prea mult teren în faţa nord-coreenilor pentru a obţine o „victorie” şi pentru a încheia un acord, atunci acest lucru i-ar fi impulsionat probabil pe negociatorii chinezi să se opună cererilor venite din partea Washingtonului considerate neraţionale de mulţi oficiali comunişti chinezi.

Dictatorul nord-coreean a vizitat Beijingul în luna ianuarie, întâlnindu-se cu Xi Jinping chiar în timp ce, în apropiere, oficiali americani de nivel mai coborât purtau discuţii comerciale cu omologii lor chinezi. Acest lucru a fost văzut în mare parte ca o încercare de a trimite Washingtonului un mesaj că războiul comercial ar putea interfera cu planurile de a obţine denuclearizarea Coreei de Nord.

Mulţi oficiali americani consideră că poziţia lui Kim în timpul negocierilor din Hanoi a fost puternic influenţată de Xi Jinping, lucru care ar însemna că rezistenţa Phenianului la cererile americanilor s-ar putea să fi fost autorizată de regimul comunist din Beijing.

Până la decizia surpriză a lui Trump de a pleca de la summit fără un acord cu Kim Jong-un, negocierile cu nord-coreenii au fost văzute ca un mijloc prin care China ar putea obţine un avantaj în discuţiile comerciale cu SUA.

„Dacă ne aşteptăm ca China să coopereze în această problemă importantă, nu le putem da peste nas în privinţa problemelor comerciale”, a declarat anul trecut David Dollar, membru senior la Brookings Institution şi fost emisar economic al Trezoreriei SUA în China în timpul administraţiei Obama, într-un interviu cu Bloomberg News. „Când introduci factorul nord-coreean, devine copleşitor de rezonabil să închei un acord comercial cu China”.

Dar în condiţiile neîncheierii unui acord cu Phenianul, cel puţin pentru moment, Beijingul şi-a pierdut acest avantaj.

De asemenea, SUA a demonstrat că este determinată să reziste tentaţiei de a se mulţumi cu jumătăţi de măsură sau angajamente care nu pot fi aplicate sau monitorizate în mod adecvat.

Oficialii americani au refuzat să precizeze dacă rezultatul ultimului summit Trump-Kim va avea vreun efect asupra discuţiilor comerciale dintre SUA şi China, unii insistând că cele două probleme sunt în mare parte separate. Totuşi, în privat, unii oficiali americani susţin că probabil SUA a obţinut un avantaj săptămâna aceasta.

Săptămâna trecută, oficialii americani au suspendat discuţiile comerciale din Washington, după ce delegaţia chineză a părut să nu fie dispusă să cedeze teren în cazul unor probleme cheie. Discuţiile au fost reluate doar după intervenţia reprezentantului SUA pentru comerţ, Robert Lighthizer.

În timpul discuţiilor, China se pare că a respins cererile americanilor de a pune capăt transferului forţat de tehnologie şi altor practici discriminatorii. Joi, consilierul economic al Casei Albe, Larry Kudlow, a precizat că Beijingul a făcut un pas înapoi cu privire la cerinţele sale ca firmele şi companiile americane să încheie parteneriate cu companiile chineze, o cerinţă văzută ca o modalitate esenţială de a facilita transferurile forţate de tehnologie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe