Oficial rus avertizează în privinţa ameninţării expansiunii nucleare

Piaţa Roşie, 9 mai 2015
Piaţa Roşie, 9 mai 2015 (Host photo agency / RIA Novosti via Getty Images)

Un oficial din cadrul Ministerului rus de Externe a declarat că Rusia ar putea fi forţată să îşi intensifice capacităţile nucleare ca răspuns la presupusele încercări ale SUA de a submina eforturile internaţionale de dezarmare, a raportat duminică agenţia de ştiri RIA Novosti.

“Tendinţele negative care subminează stabilitatea strategică şi perspectiva dezarmării nucleare au pus stăpânire pe întreaga lume”, a declarat Mihail Ulianov, şeful departamentului de neproliferare şi control al armelor din cadrul Ministerului rus de Externe, fiind citat de RIA Novosti. “Aceşti factori negativ nu vin dinspre noi. Ei vin dinspre Statele Unite.”

Ulianov a citat programul american de apărare antirachetă Prompt Global Strike, ezitarea SUA de a ratifica Tratatul Cuprinzător de Interzice a Testelor Nucleare şi un “dezechilibru serios” de arme convenţionale în Europa drept factori care ar putea forţa Rusia să îşi amplifice potenţialul nuclear. Totuşi, el a adăugat că pe moment încă nu este cazul.

Săptămâna trecută, comandantul forţelor NATO în Europa, generalul american Philip M. Breedlove, a acuzat Rusia că lansează ameninţări nucleare iresponsabile.

Breedlove a declarat că Rusia reprezintă o provocare “de durată şi globală” pentru alianţa militară vestică.

“Rusia continuă să folosească toate elementele puterii sale naţionale pentru a constrânge şi influenţa statele vecine şi regionale. Moscova a dezvoltat o forţă [militară] capabilă şi un număr substanţial de arme grele pentru a-şi atinge obiectivele. Rusia continuă, de asemenea, să desfăşoare exerciţii neanunţate pentru a-şi practica şi demonstra abilităţile de deplasare rapidă a forţelor sale, creând astfel instabilitate printr-o lipsă de transparentă”, a susţinut el.

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat în luna martie că Rusia a fost pregătită să îşi plaseze forţele nucleare în stare de alertă pentru a asigura anexarea peninsulei Crimeea. Un oficial al Ministerului rus de Externe a declarat la rândul său în acea lună că Rusia are dreptul de a-şi desfăşura arsenalul nuclear în Crimeea, deşi nu a menţionat că ar fi conştient de vreun plan în această privinţă.

Alexander Gruşko, delegatul rus la NATO, a declarat săptămâna trecută că Moscova este pregătită să îşi intensifice prezenţa în Crimeea pentru a contracara activităţile amplificate ale alianţei militare vestice în estul Europei, a raportat RIA Novosti.

Polonia şi statele Baltice – Letonia, Lituania şi Estonia – au declarat săptămâna trecută că doresc o prezenţă permanentă de trupe NATO pe teritoriile lor pentru a descuraja activitatea militară rusă.

Cele patru ţări au acuzat în repetate rânduri că avioanele de luptă şi navele militare ruseşti le violează spaţiul aerian şi maritim. La începutul acestei luni, armata letonă a susţinut că două nave de luptă ruseşti, un avion militar de transport şi un submarin au “stat la pândă” la limita apelor teritoriale ale ţării. Lituania s-a plâns de asemenea de activitatea navală rusă în zona sa economică exclusivă.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.