Oficial militar american: Rusia se pregăteşte pentru o ofensivă terestră în Siria

Armata rusă şi cea siriană se pregătesc pentru un atac terestru major împotriva grupurilor teroriste în ţara arabă, a susţinut un oficial militar american, citând date oferite de agenţiile americane de informaţii.
Soldaţi ruşi călătoresc pe un blindat în apropiere de oraşul sirian Palmyra, 31 martie 2016.
Soldaţi ruşi călătoresc pe un blindat în apropiere de oraşul sirian Palmyra, 31 martie 2016. (Captură Foto)

“În urmă cu aproximativ două săptămâni, agenţiile americane de informaţii au început să detecteze redistribuirea unităţilor de artilerie în zonele din vecinătatea oraşului Alep - o fortăreaţă a opoziţiei - şi în interiorul provinciei Latakia”, a declarat joi un oficial militar american de rang înalt, fiind citat de Washington Times.

Presupusele acţiuni militare ruseşti l-au determinat pe preşedintele american Barack Obama să îl sune luni pe omologul său rus Vladimir Putin pentru a avea o conversaţie pe aceste teme, conform purtătorului de cuvânt al Casei Albe, Josh Earnest.

Armata rusă desfăşoară din septembrie 2015 raiduri aeriene asupra poziţiilor teroriste din Siria, la cererea guvernului din Damasc. Totuşi, SUA şi aliaţii săi au declarat că aceste raiduri vizează mai mult poziţii ale rebelilor moderaţi care urmăresc alungarea de la putere a preşedintelui sirian Bashar al-Assad, un aliat al Moscovei.

Luna trecută, Putin a ordonat o retragere parţială a forţelor ruseşti din statul arab după reluarea discuţiilor pentru pace din Geneva între guvernul lui Assad şi o coaliţie de grupuri din opoziţie.

Forţele ruseşti şi siriene au căzut de acord să oprească operaţiunile militare împotriva grupurilor rebele, cu excepţia Statului Islamic şi a Frontului al-Nusra. Acordul mediat de SUA şi Rusia a intrat în vigoare la sfârşitul lunii februarie.

Evaluarea oficialului militar american are loc la scurt timp după prăbuşirea discuţiilor de pace intermediate de ONU, a căror ultimă rundă a fost blocată în 19 aprilie după ce liderii Înaltului Comitet pentru Negocieri a părăsit masa discuţiilor în semn de protest pentru ceea ce ei au declarat că este o amplificare a violenţelor şi restricţiilor asupra accesului umanitar în Siria.

Atât Rusia cât şi Siria au respins acuzaţiile potrivit cărora forţele guvernului sirian au încălcat acordul de încetare a focului.

După suspendarea discuţiilor, Armata Siriană Liberă cu baza în Turcia şi grupul Ahrar al-Sham au anunţat lansarea de noi atacuri în provinciile siriene Latakia şi Hama.

Siria este zguduită de un război sângeros de peste cinci ani ce a provocat peste 470.000 de morţi până acum, conform unui raport din februarie publicat de Centrul Sirian pentru Cercetare Politică.