Oficial european: ”Reducerea TVA de la 24 la 20% trebuie discutată împreună cu costurile de oportunitate”

Francisco Barros Castro, Country Desk pentru România în cadrul DG Afaceri Economice şi Financiare a Comisiei Europene
 
Francisco Barros Castro, Country Desk pentru România în cadrul DG Afaceri Economice şi Financiare a Comisiei Europene   (Epoch Times România)
Se încarcă player-ul...

În prezent, obiectivul pe termen mediu (MTO) pentru România este un deficit structural de 1% din PIB, chiar în contextul unei creşteri economice puternice. Dacă România face un deficit mai mare şi creşterea economică încetineşte, colectarea taxelor va fi redusă, vor fi mai puţine dividende de la companiile de stat, mai puţine încasări şi mai multe cheltuieli la buget. Ca urmare, deficitul poate scăpa de sub control. De aceea, ne-a îngrijorat reducerea TVA de către guvernul român fără calcularea impactului bugetar”, a declarat Francisco Barros-Castro, Country Desk pentru România în cadrul DG Afaceri Economice şi Financiare a Comisiei Europene, în cadrul conferinţei de lansare a Recomandărilor de ţară ale CE pentru România, care a avut loc ieri la Reprezentanţa CE.

Oficialul european a vorbit despre importanţa celor trei programe de asistenţă financiară privind balanţa de plăţi încheiate de România cu FMI şi UE după izbucnirea crizei financiare în 2009. Ultimele două acorduri au fost preventive şi urmau să fie folosite în caz de instabilitate puternică pe pieţele financiare. În opinia sa, sectorul financiar din România a trecut foarte bine prin criză şi este în continuare stabil datorită prudenţei Băncii Naţionale şi a băncilor, dar al treilea acord a fost menit să stimuleze implementarea reformelor structurale.

Veştile bune

Castro a mai arătat că economia României a crescut susţinut în 2013 datorită unui mix de creştere a exporturilor şi a cererii interne. Potrivit prognozelor, creşterea economică va fi de 2,8% în 2015 şi 3,3% în 2016. Mai mult, ocuparea forţei de muncă din totalul populaţiei active a crescut în 2014 cu 1%.

”România a cunoscut o creştere puternică înainte de criză, dar nu o creştere economică sustenabilă pentru că era bazată pe finanţare externă. A fost nevoie de o reajustare care a dus la încetinirea creşterii, dar şi la corectarea dezechilibrelor externe. Acum vedem un nivel redus de deficit de cont curent, ceea ce este într-adevăr o realizare”, a explicat analistul economic.

El a atenţionat însă că sporirea exporturilor din prezent nu garantează că economia va creşte în acelaşi ritm în viitor, arătând că creşterea exporturilor şi a ratei de ocupare a forţei de muncă a fost legată şi de doi ani agricoli buni care ar putea să nu se repete.

Reducerea TVA de la 24 la 20% trebuie discutată împreună cu costurile de oportunitate care-i sunt asociate. Dacă reduci TVA cu 4%, tai multe venituri. Dacă vrei să creşti salariile în domeniul bugetar, sau să sporeşti finanţarea domeniului sănătăţii, educaţiei sau armatei, nu ai bani.

Pe de altă parte, Castro s-a referit şi la problema companiilor de stat, puternic îndatorate, şi a arătat că în multe cazuri privatizarea acestora a fost întârziată ani de zile. ”Referitor la preţurile la energie, trebuie să-i compensezi pe consumatorii cei mai vulnerabili, dar nu să-i subvenţionezi indirect prin preţuri mai mici pe consumatorii mai puţin vulnerabili şi pe consumatorii mari de energie. Într-un fel sau altul tot plătitorii de taxe acoperă distorsiunile de preţ”, a mai spus el.

Oficialul european a mai arătat că deficitul fiscal al României este unul dintre cele mai scăzute din UE în prezent, deşi înainte de 2009 guvernul cheltuia cu 9% mai mult decât avea încasări, ”ceea ce era nesustenabil”. Totodată, Castro a explicat că, potrivit prognozelor CE, România va avea un deficit de peste 3% din PIB în 2016, iar reducerea TVA la alimente va avea deja un impact asupra bugetului din 2015.

”România trebuie să implementeze guvernanţa fiscală. Legile sunt bune, dar trebuie aplicate. Reducerea TVA de la 24 la 20% trebuie discutată împreună cu costurile de oportunitate care-i sunt asociate. Dacă reduci TVA cu 4%, tai multe venituri. Dacă vrei să creşti salariile în domeniul bugetar, sau să sporeşti finanţarea domeniului sănătăţii, educaţiei sau armatei, nu ai bani. Încasările şi cheltuielile trebuie luate împreună. Trebuie luate decizii cu toate cărţile pe masă”, a concluzionat oficialul european.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Economie