Oficial CE: Plăţile prin POSDRU ar putea fi reluate după auditul din noiembrie, trebuie depusă cerere

Peter Stub Jorgensen, director pentru Ocuparea Forţei de Muncă, Afaceri Sociale şi Incluziune din cadrul Comisiei Europene, a declarat marţi, la Sinaia, că România nu a depus încă o cerere pentru reluarea plăţilor prin programul POSDRU, plăţi care ar putea fi reluate după auditul din noiembrie.

Jorgensen a precizat că, în privinţa proiectelor României, Comisia Europeană nu are niciun interes de a bloca finanţările.

"Comisia nu este interesată în tratarea proiectelor individual, unul câte unul. Nu lucrăm la nivel de proiecte. Ceea ce este important este faptul că în luna noiembrie va avea loc un audit şi sperăm ca rezultatele acestuia să fie unele pozitive şi astfel aceste rezultate să ne permită reluarea plăţilor. Însă, pentru ca plăţile să fie reluate este necesară depunerea unei cereri de plată din partea României pe care încă nu am primit-o", a precizat Peter Stub Jorgensen.

Acesta a mai spus că, dacă va fi depusă cererea de plată, "România va reveni la situaţia normală". El a adăugat că cererea de plată trebuie să mai conţină şi alte elemente, cum ar fi spre exemplu corecţiile financiare.

România poate trimite cererea doar după acceptarea, în mod oficial, a corecţiilor de 25% impuse de CE pe POSDRU. Momentan, Bucureştiul nu a luat o decizie oficială privind acceptarea corecţiilor.

"Deci, dacă vom primi cerere de plată până la sfârşitul anului, acest lucru va însemna că România va reveni la situaţia normală. Aceste corecţii financiare nu înseamnă că România va pierde bani. Aceste fonduri vor rămâne intacte", a mai precizat oficialul european.

Ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu, a afirmat că, în urma ultimului audit pentru proiectele POSDRU, s-au înregistrat o serie de nereguli în ultimii trei ani şi jumătate.

”Am început o luptă contra cronometru pentru remedierea acestor deficienţe. Încercăm şi luăm măsuri pentru elaborarea de metodologii a selecţiei evaluatorilor, am editat şi un manual, am făcut şi traninguri pentru aceştia. Auditul din noiembrie trebuie să găsească faptul că totul va funcţiona corect”, a afirmat ministrul.

Referitor la plăţile pentru proiecte, ministerul va face plăţi doar pentru cererile de rambursare depuse până la data de 20 septembrie, dar nu s-a dat şi o dată pentru plata efectivă. Ministrul Muncii a dorit să precizeze faptul că, întradevăr, nu se pierd banii de la CE pentru proiectele POSDRU, dar că aceste sume se vor aloca la alte proiecte, nu la cele care au suferit corecţii financiare.

Marţi, la Sinaia, a avut loc Conferinţa Anuală „POSDRU - principalul instrument pentru formare, ocupare şi incluziune socială din România”. La reuniune au participat Mariana Câmpeanu, ministrul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, Peter Stub Jorgensen, director DG Ocuparea Forţei de Muncă, Afaceri Sociale şi Incluziune, Consiliul European, Cristian Ababei, director general AMPOSDRU.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Economie