Oficial bulgar: anunţul că Rusia renunţă la South Stream este un ”bluff”

Conducte aparţinând proiectului South Stream, Sajkas, 80 km nord de Belgrad
Conducte aparţinând proiectului South Stream, Sajkas, 80 km nord de Belgrad (ANDREJ ISAKOVIC/AFP/Getty Images)

Vicepreşedintele Comisiei pentru energie din Parlamentul bulgar, Martin Dimitrov, a declarat, marţi, că anunţul preşedintelui rus Vladimir Putin că Moscova renunţă la proiectul gazoductului South Stream este ”un bluff”, relatează Novinite.

”Este o mişcare tactică din partea lui Vladimir Putin şi a Rusiei”, a precizat Martinov.

Anunţul oficialului de la Sofia survine în contextul în care Putin anunţa în urmă cu o zi, că Rusia a oprit proiectul ”South Stream”, pentru că Bulgaria nu şi-a dat acordul pentru realizarea infrastructurii.

”Ei nu ar renunţat niciodată la proiectul gazoductului South Stream. O posibilă redirecţionare a conductei prin Turcia ar face proiectul de două-trei ori mai scump şi, în consecinţă, imposibil din punct de vedere economic, nu doar ineficient. O asemenea conductă există deja – este Blue Stream, care trece prin Turcia şi nu poate fi umplută”, continuat Dimitrov.

Vicepreşedintele Comisiei continuă că obiectivul lui Putin este ca prin acest anunţ să pună presiuni pe autorităţile din Bulgaria, în cazul în care ţara ar înregistra pierderi.

“Aşteptaţi doar şi vedeţi cum va provoca isterie în Bulgaria această mişcare a Moscovei, cu un număr de oameni care vor soma autorităţile să accepte orice propunere a Rusiei deoarece altfel ţara ar înregistra pierderi”, a susţinut marţi Dimitrov.

Luni, preşedintele rus a anunţat că “dacă Europa nu doreşte realizarea acestui proiect, atunci el nu va fi realizat".

Analiştii politici solicită că presa internaţională spunea că oprirea proiectului South Stream reprezintă o înfrângere majoră pentru Moscova. Novinite notează, luni, că Rusia va construi o conductă de gaz care va ajunge în Turcia pe sub Marea Neagră.

Proiectul South Stream, un proiect de infrastructură energetică între Rusia, Bulgaria şi Europa Centrală, a fost oprit de către Comisia Europeană în urma crizei din Ucraina, pentru că nu era în conformitate cu legislaţia energetică a UE.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne