Oficial american: Forţele speciale ale SUA vor ajunge în Siria foarte curând

Un anumit număr de soldaţi din cadrul Forţelor pentru Operaţiuni Speciale americane va sosi în Siria “foarte curând”, a declarat un oficial american de rang înalt.
Membri ai Forţelor pentru Operaţiuni Speciale americane.
Membri ai Forţelor pentru Operaţiuni Speciale americane. (Captură Foto)

Brett McGurk, delegat special al SUA pentru coaliţia care luptă împotriva Statului Islamic în Siria şi Irak, a declarat că soldaţii americani vor avea sarcina de a organiza forţele locale care luptă cu teroriştii în nordul Siriei.

“Vor sosi foarte curând”, a declarat McGurk duminică în cadrul programului “Face the Nation” de la postul de televiziune CBS.

Coaliţia internaţională condusă de SUA urmăreşte să “sufoce şi să ştranguleze nucleul” grupului Statul Islamic în Irak şi Siria prin atacuri coordonate, a susţinut el.

În 30 octombrie, oficiali de rang înalt din administraţia Obama au declarat că Washingtonul va trimite aproximativ 50 de membri ai forţelor speciale în Siria pentru “a pregăti, consilia şi asista” militanţii care luptă împotriva Statului Islamic.

Un oficial a declarat pentru BBC că decizia de a trimite forţe speciale în Siria nu indică o schimbare în strategia americană în lupta împotriva jihadiştilor, ci o “intensificare” a campaniei militare.

SUA a început să îşi amplifice implicarea militară în Siria după ce Rusia a anunţat că îşi va extinde propria sa campanie de atacuri aeriene în ţara arabă, care urmăreşte să îl susţină pe liderul sirian Bashar al-Assad în lupta sa împotriva Statului Islamic.

Totuşi, americanii şi aliaţii lor occidentali şi regionali din cadrul coaliţiei au declarat că atacurile aeriene ruseşti, începute în 30 septembrie, au vizat mai mult poziţii ale grupurilor rebele moderate - care sunt susţinute de occident şi care se opun guvernului din Damasc - decât poziţii ale Statului Islamic.

Unii analişti politici au susţinut că liderul rus Vladimir Putin va încerca să folosească apelul făcut de mai multe state occidentale în vederea creării unei coaliţii internaţionale pentru lupta împotriva terorismului.

Acest apel are loc după atacurile sângeroase din Paris din 13 noiembrie, care au fost revendicate de Statul Islamic şi care s-au soldat cu peste 130 de morţi şi peste 350 de răniţi.

Preşedintele Francois Hollande, care susţine crearea unei astfel de coaliţii globale în vederea distrugerii grupului Statul Islamic, va călători la Moscova în 26 noiembrie pentru a discuta cu omologul său rus Vladimir Putin despre îmbunătăţirea cooperării.

Dar este posibil ca Rusia să nu aibă de câştigat atât de mult din această situaţie precum poate ar spera, mai ales după ce liderii occidentali care s-au întâlnit recent cu ocazia summitului G20 din Turcia au căzut de acord să prelungească sancţiunile impuse Rusiei - pentru intervenţia sa în Ucraina - cu încă şase luni, până în iulie 2016, a declarat pentru Reuters un diplomat de rang înalt european.