Oficial al Partidului: Spectacolele culturale ale regimului chinez nu se ridică la înălţimea lui Shen Yun

Xu Peidong, un bine-cunoscut compozitor chinez, cu o varietate de legături cu statul, a declarat la o întâlnire politică recentă din Beijing, că trupele culturale sponsorizate de Partid au fost, în mare măsură, un eşec în străinătate, fiind eclipsate de Shen Yun Performing Arts.
Xu Peidong, un bine-cunoscut compozitor chinez, cu o varietate de legături cu statul, a declarat la o întâlnire politică recentă din Beijing, că trupele culturale sponsorizate de Partid au fost, în mare măsură, un eşec în străinătate, fiind eclipsate de Shen Yun Performing Arts. (Weibo.com)

La reuniunea anuală VIP a organismului consultativ al Partidului Comunist Chinez, un compozitor binecunoscut s-a plâns de eşecul trupelor de spectacole artistice din străinătate sponsorizate de regim, comparând lipsa lor de strălucire cu armonia Shen Yun Performing Arts, o companie independentă de dans clasic chinez, cu sediul în New York.

"O mulţime de prieteni îmi spun că simt într-adevăr că performanţa celor de la Shen Yun este excelentă", a declarat Xu Peidong. Acesta a precizat că "străinii" (adică, persoanele care nu sunt de origine chineză) consideră spectacolul "înalt din punct de vedere artistic", "rafinat" şi "emoţionant".

Xu Peidong este un compozitor afiliat la stat, cantautor, precum şi deţinător a numeroase premii oficiale. El a făcut aceste remarci la întâlnirea din 7 martie a Conferinţei Politice Consultative Chineze a Poporului de la Beijing, al cărui membru este.

Conform relatărilor, Xu a fost "alarmat" de Shen Yun, potrivit South China Morning Post "deoarece se bazează pe poveşti şi legende tradiţionale chineze similare cu cele puse în scenă de spectacole sponsorizate de stat".

Shen Yun Performing Arts este o companie condusă de chinezi de peste ocean şi este independentă de Beijing. Misiunea companiei este de a reînvia cultura tradiţională chineză, care a fost aproape pierdută sub comunism, potrivit site-ul său.

South China Morning Post a raportat că "Xu a acuzat, de asemenea, guvernul central că distruge cultura chineză".

Xu a comparat succesul Shen Yun din afara Chinei cu impresia lăsată de trupele proprii de dans ale PCC, care sunt expediate peste hotare ca parte a propagandei externe a regimului, fiind menite să consolideze "puterea necoercitivă" a Republicii Populare Chineze.

"Spectacolele Shen Yun merg în atât de multe locuri în America de Nord şi sunt extrem de populare. Ei sunt profitabili pur si simplu din vânzările de bilete", a notat ziarul Ming Pao din Hong Kong, parafrazându-l pe Xu.

Acesta a continuat: "Noi cheltuim atât de mulţi bani pe aceste schimburi, dar ce schimburi culturale oferim noi străinilor? Acest lucru ar trebui să ne dea de gândit".

Xu a informat ambasadele chineze din străinătate de Shen Yun, "dar acestea nu erau dispuse să îmi raporteze înapoi despre asta" din cauza sensibilităţilor politice.

Propaganda culturală a Partidul Comunist Chinez din străinătate este într-o stare de dezordine, a explicat Xu. Trupele culturale ale regimului de peste hotare funcţionează fără o structură unificată - fiecare provincie şi departament al guvernului are trupe proprii - şi, în general, oferă performanţe mediocre.

Propaganda culturală a Partidul Comunist Chinez din străinătate este într-o stare de dezordine, a explicat Xu. Trupele culturale ale regimului de peste hotare funcţionează fără o structură unificată - fiecare provincie şi departament al guvernului are trupe proprii - şi, în general, oferă performanţe mediocre, a indicat acesta. "Este destul de haotic", a declarat el în remarcile parafrazate.

Un alt vorbitor de la acelaşi eveniment, tenorul chinez Yu Junjian, a declarat că artiştii oferă regulat spectacole de proastă calitate din cauza bugetului limitat de stat destinat trupelor artistice de peste ocean.

"Astfel de producţii nu fac niciun bine imaginii ţării, deoarece sunt atât de mici şi de slab organizate, fără nici o scenografie", a declarat Yu, potrivit South China Morning Post.

În timp ce observaţiile lui Xu şi ale lui Yu au fost raportate de presa din Hong Kong, incluzând Ming Pao şi South China Morning Post, nicio stenogramă oficială nu a fost făcută disponibilă de catre Conferinţa Politică Consultativă.

Printre numeroasele sale titluri, Xu Peidong deţine si funcţia de secretar al grupului Asociaţia Muzicală Chineză din cadrul Partidului; colegul său, Yu Junjian, deţine, de asemenea, numeroase titluri şi poziţii culturale afiliate Partidului, inclusiv pe cel de membru al Comitetului Permanent al Federaţiei Tineretului din China Intreagă, una dintre organizaţiile de masă ale Partidului.

De ani de zile Shen Yun a fost ţinta interferenţei din partea misiunilor diplomatice ale Partidului Comunist din străinătate, care încearcă să intimideze teatrele astfel încât să le anuleze spectacolele şi scriind scrisori către politicieni cerându-le să nu participe la spectacol.

Shen Yun pare să fi stârnit furia Partidului, deoarece prezintă independent cultura chineză asupra căreia regimul a încercat să menţină un control strict în China şi pentru că de multe ori este găzduit de către Asociaţiile Falun Dafa atunci când călătoreşte în jurul lumii pentru a ţine spectacole. Falun Dafa este o practică spirituală care este în mod activ persecutată de către Partidul Comunist Chinez de mai bine de 13 ani.

Xu Peidong a fost citat spunând despre Shen Yun că are "un model de management destul de modern, chinezii din a doua şi a treia generaţie beneficiind de un regim de antrenament strict incă din copilărie". Acesta a adăugat: "Mesajul pe care îl promovează aceştia este că în China continentală cultura tradiţională chineză a fost distrusă şi că noi (Shen Yun) suntem imaginea autentică a culturii chineze".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură