Oferta de amnistie pentru rebelii din Nigeria, stat petrolier, a inceput joi

Militantii din Delta Nigerului sunt asteptati joi sa-si predea armele la centrele de colectare, unde va incepe o gratiere neconditionata acordata de presedintele Umaru Yar’ Adua, a declarat comitetul de amnistie.

Yar’ Adua a oferit pe 24 iunie o perioada de 60 de zile de amnistie pentru rebeli, ca parte a unui efort de a reduce nelinistea sociala din regiunea de delta, producatoare de petrol, de unde Nigeria nu a reusit sa pompeze, din acest motiv, decat doua treimi din capacitatea de petrol.

Atacurile au costat al optulea exportator de petrol din lume miliarde de dolari pe an, prin pierderea de venituri.

“Pentru a profita de amnistie toate aceste persoane trebuie sa ajunga la cel mai apropiat centru de filtrare, sa-si predea armele, sa se inscrie, sa depuna un juramant de renuntare (la militantism si la violente) si sa primeasca amnistia prezidentiala si gratierea neconditionata”, a afirmat Timiebi Koripamo-Agary, purtatoarea de cuvant a Comisiei prezidentiale pentru amnistie.

Agary a solicitat militantilor care se indoiesc de sinceritatea guvernului sa il urmeze pe Henry Okah, un suspectat lider al Miscarii pentru Emanciparea Deltei Nigerului (MEND). El a acceptat oferta si a fost eliberat din inchisoare in iulie dupa ce acuzatiile de uz de arma si de tradare au fost retrase.

MEND, responsabil de o serie de atacuri care au afectat industria de petrol a Nigeriei in ultimii trei ani, a afirmat miercuri ca liderul sau din statul Bayelsa, Ebikabowei Victor Ben, cunoscut de localnici sub numele de Boyloaf, a acceptat conditiile amnistiei.

Anterior, grupul a refuzat in mod public sa accepte programul de amnistie, in forma sa actuala.

“Boyloaf nu actioneaza in numele MEND, cu care se discuta deja... Rezultatul acestor negocieri va stabili pozitia MEND fata de oferta guvernului” a afirmat intr-o declaratie trimisa prin e-mail, una dintre cele mai proeminente grupari rebele ale tarii.

MII DE MILITANTI

MEND discuta in prezent cu un important consilier al lui Yar’Adua, cu privire la conditiile amnistiei.

Gruparea, responsabila de bombardarea unor conducte de petrol, de atacuri asupra unor instalatii de petrol si gaze si de rapirea mai multor muncitori straini din domeniul petrolier, la inceputul anului 2006, a declarat pe 15 iulie, incetarea focului pe o perioada de 60 de zile, dupa eliberarea lui Okah, pentru a purta discutii de pace cu guvernul.

Purtatoarea de cuvant a Comitetului de amnistie a declarat saptamana trecuta ca unii lideri ai rebelilor sunt pregatiti sa depuna armele, insa se tem pentru siguranta lor.

Sute de militanti si-au exprimat interesul in a profita de clementa presedintelui, inclusiv un comandant din zona Bakassi, care sustine ca aproximativ 800 de luptatori sunt de acord sa accepte oferta, a declarat Agary.

Intrucat se presupune ca exista intre 50 si 60 de tabere militantiste in Delta Nigerului, guvernul spera ca pana la 10.000 de militanti se vor alatura programului, care are ca scop dezarmarea, educarea, reabilitarea si reintegrarea militantilor si infractorilor in societatea de baza.

Militantii care vor accepta amnistia vor primi o suma lunara de 65.000 de naira (433 de dolari) pentru hrana si cheltuieli curente in timpul programului de reabilitare, care se va organiza intre 6 august si 4 octombrie, sustin oficialii.

Guvernul a creat centre de colectare si de depozitare a armelor in fiecare din cele 6 state ale Deltei Nigerului.