Odiseea unui iPhone furat în Amsterdam. Străbate lumea şi ajunge în ... România (video)

Un regizor amator a "urmărit" hoţul telefonului său mobil printr-o aplicaţie spion şi o povesteşte într-un documentar de succes.
(Brendan Smialowski / Getty Images)

Totul a început la o terasă, în timpul unei mese luate împreună cu prietenii. Într-o clipă, telefonul a dispărut. În plină zi, sub ochii tuturor şi în centrul oraşului Amsterdam din Olanda, regizorul amator Anthony Van Der Meer a trăit experienţa neplăcută de a i se fura telefonul mobil. Oricine s-ar fi plâns sau ar fi alergat disperat la cea mai apropiată secţie de poliţie, dar protagonistul nostru a ales o variantă mai tentantă. Pusese un dispozitiv în telefon pentru a-i cunoaşte îndeaproape pe hoţii de mobile şi a realizat un documentar.

Rezultatul? Scurtmetrajul numit Find my Phone a devenit viral în scurt timp: acesta reflectă foarte clar modul în care se comportă hoţii de telefoane mobile, care a fost reacţia poliţiei şi care este profilul acestui tip de infractor. S-ar putea crede că reportajul a fost realizat cu o cameră video a unui aparat de fotografiat străbătând străzile oraşului, dar Van Der Meer a avut o idee mult mai inteligentă: să introducă o aplicaţie spion pe mobil şi să aştepte ca acesta să-i fie furat ... ceea ce s-a şi întâmplat.

În mijlocul verii şi în perioada în care furtul telefoanelor mobile ajunge la apogeu, există într-adevăr un anumit mod de a fura şi un profil al hoţilor de telefoane? "Este vorba despre o problemă complicată", explică, pentru publicaţia El Pais, autorul scurtmetrajului. "Nu se poate generaliza, deoarece există multe motivaţii care provoacă furtul", continuă el.

Van Der Meer explică în detaliu modul în care a decis să instaleze o versiune camuflată a aplicaţiei Cerberus, datorită căreia a putut urmări virtual hoţul telefonului său, să facă fotografii de la distanţă folosind camera foto a telefonului mobil furat şi chiar să înregistreze conversaţiile lui. "Am fost impresionat cât de mult am putut să aflu despre el", explică Van Der Meer aceleiaşi publicaţii, adăugând că a "petrecut mai mult timp cu el decât cu cei mai buni prieteni". Pentru autorul scurtmetrajului, subiectul a devenit obsesiv: îi ştia locaţia, apelurile pe care le făcea şi chiar aspectul fizic. Împreună cu prietena sa, erau pe urmele hoţului prin centrul oraşului Amsterdam.

De fapt, realizatorul scurtmetrajului nu a avut niciodată intenţia de a cunoaşte locul în care se afla mobilul-momeală. "Am vrut doar să ştiu ce se întâmplă cu un telefon după ce este furat", explică el. Dispozitivul, având programul de spionaj integrat într-un loc care nu putea fi niciodată şters, a continuat să dea indicii despre locul în care se afla timp de luni de zile. "A fost activat din nou la şase luni de la furt", spune Van Der Meer, care a continuat să observe călătoria acestuia şi care, în mod surprinzător, a ajuns în ... România. Şi povestea continuă, deoarece olandezul a anunţat o continuare a scurtmetrajului, despre care nu există încă indicii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură