Octav Bjoza despre torţionarul Ion Ficior: "Avea o plăcere deosebită să ne bată, era de o cruzime de neimaginat"

(Andrei Popescu / Epoch Times Romania)

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) solicită Parchetului ICCJ începerea urmăririi penale a lui Ion Ficior, fostul comandant al Coloniei de muncă Periprava, pentru genocid. Ion Ficior este al doilea torţionar acuzat de genocid după Alexandru Vişinescu.

În urma investigaţiilor făcute de institut, au fost găsite numeroase probe ce indică faptul că, în perioada în care colonelul Ion Ficior a fost comandant al Coloniei de muncă de la Periprava, respectiv în perioada 1958-1963, deţinuţii politici au fost supuşi unui regim de detenţie extrem de sever, fiind înfometaţi şi bătuţi.

Ion Ficior a introdus şi menţinut la Colonia de muncă Periprava un regim de detenţie abuziv şi represiv împotriva deţinuţilor politici, consideraţi atunci o ameninţare la adresa noului regim, a precizat Andrei Muraru, preşedintele executiv al IICCMER.

În perioada în care la conducerea Coloniei de muncă Periprava a fost Ion Ficior au murit 103 deţinuţi, toţi condamnaţi pentru delicte politice, probele fiind transmise Parchetului.

Există 50 de persoane care au supravieţuit după ce au fost închise în Colonia de muncă de la Periprava. Dintre aceştia, 21 foşti deţinuţi politici au dat declaraţii în legătură cu regimul de teroare şi exterminare instituit de Ion Ficior.

"Decesele înregistrate în timpul mandatului colonelului Ion Ficior definesc regimul de detenţie instituit de acesta şi reprezintă premisele instituirii regimului de exterminare a deţinuţilor politici", a mai precizat Muraru.

Într-un interviu mărturie acordat publicaţiei Epoch Times de preşedintele Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici, domnul Octav Bjoza, care a fost închis la Periprava, acesta ne-a vorbit despre modul abuziv şi inuman în care conducea Ion Ficior acel lagăr de muncă:

"Această întâmplare care se petrecea în lagărul de la Periprava. Când eram duşi la munci grele, ne-au scos să plantam arpagic. De foame, chiar dacă nu aveam pâine, mămăligă şi nici măcar apă de băut, am început să mâncăm arpagic. Am vrut să le ducem şi celorlalţi care au rămas în lagăr şi ne-am umplut buzunarele şi am băgat arpagic în sân. Dar ne-a văzut acest Ficior şi ne-a pus să stăm în genunchi şi ne-a obligat să mâncăm fiecare tot arpagicul pe care îl aveam în buzunare şi în alte locuri. Ne-am tăvălit de durere câteva zile după ce am mîncat acea cantitate mare de arpagid, am avut arsuri cumplite, pentru că vă imaginaţi, la noi mucoasa gastrică şi intestinală era 0, probabil vedeai prin ea, atât eram de slabi şi de lipsiţi de vitamine şi de hrană consistentă. Dar unul dintre ei nu a reuşit să mănânce porţia pe care o avusese în buzunarele lui. L-a călcat în picioare cu cizmele lovindu-l în coaste, în cap, numai tumefieri avea săracul – aproape că nu i se mai deschideau ochii şi nu mai distingeai nimic pe faţa lui.

Aşa erau cei care ne supravegheau, şefii de închisori şi lagăre. Aveau o plăcere deosebită să ne bată, erau de o cruzime de neimaginat, şi uneori am convingerea că nici soţia şi copiii, cei de acasă nu ştiau ce fac ei acolo".

Ion Ficior are în prezent vârsta de 85 de ani şi locuieşte în Bucureşti.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne