Obama trebuie să-l confrunte pe Xi Jinping în privinţa spionajului cibernetic

Preşedintele american Barack Obama.
Preşedintele american Barack Obama. (JEWEL SAMAD / AFP / Getty Images)

În cadrul discuţiilor de săptămâna viitoare din Beijing, preşedintele american Barack Obama a promis că îl va confrunta pe liderul chinez Xi Jinping în privinţa temerilor SUA legate de spionajul cibernetic desfăşurat de guvernul Chinei şi armata chineză şi va insista ca aceste acţiuni să înceteze, au declarat oficiali de rang înalt americani.

Oficialii au declarat că plângerile făcute de SUA au dus la o uşoară reducere a nivelului acestor activităţi dar, în esenţă, nu au fost înregistrate schimbări fundamentale.

Obama va participa în Beijing la un summit Asia-Pacific precum şi la o serie de întâlniri la care va participa doar omologul său chinez.

Problema spionajului cibernetic a tensionat şi mai mult relaţiile dintre cele două state. FBI-ul a declarat luna trecută că hackeri, bănuiţi a fi susţinuţi de guvernul chinez, au lansat câteva atacuri asupra unor companii americane. China a negat aceste acuzaţii, spunând că sunt nefondate.

De asemenea, în luna mai, Statele Unite au acuzat cinci ofiţeri militari chinezi de spargerea sistemelor informatice ale unor companii americane. În urma acestei măsuri neaşteptate din partea americanilor, China a decis să suspende un grup de lucru bilateral ce aborda problema securităţii cibernetice.

De asemenea, un alt punct sensibil în relaţiile celor două superputeri este reprezentat de situaţia drepturilor omului din China şi de acţiunile sfidătoare ale Beijingului în apele disputate ale Mării Chinei de Est şi ale Mării Chinei de Sud.

Este de aşteptat ca Obama să îi comunice omologului său că, deşi este cea de-a doua economie globală după SUA, China nu mai poate continua să obţină avantaje competitive asupra altor ţări prin utilizarea unor metode care încalcă în mod clar normele internaţionale.

Deşi Beijingul continuă să nege că practică spionajul cibernetic, secretarul de stat american John Kerry a adoptat un ton împăciuitor, afirmând că “suntem convinşi că este în interesul Chinei să ajute la oprirea unei astfel de practici... Am fost foarte clari în obiecţia noastră faţă de orice tip de furt cibernetic de secrete comerciale şi alte informaţii sensibile ce aparţin companiilor noastre, indiferent cine ar comite aceste infracţiuni”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe